Pogled“ – izložba i koncert duhovne glazbe u Skopju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Skopju, u srijedu 3. svibnja 2023. u Domu kulture „Kočo Racin“ otvorena je izložba „Pogled“ akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann, a sljedećeg dana (04. svibnja 2023.) u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skopju održan je i koncert duhovne glazbe u izvedbi Stijepe Gleđa Markosa, međunarodno priznatog hrvatskog tenora iz Dubrovnika.
 
Akademska slikarica Trostmann predstavila se makedonskoj publici s opusom od 20-ak dijela na kojima prevladavaju kršćanski motivi, more, sunce, Mediteran te rodni Dubrovnik, a osvrt na likovno stvaralaštvo slikarice Trostmann prilikom otvaranja izložbe dala je prof. dr. sc. Katja Bakija. Izložba je u Skopju otvorena do 17. svibnja 2023., a budući da izložbeni postav ostaje u Sjevernoj Makedoniji, kao poklon autorice, Veleposlanstvo će u narednim mjesecima organizirati gostujuće izložbe i u drugim gradovima Sjeverne Makedonije gdje živi hrvatska zajednica (Bitola, Štip, Tetovo, Ohrid).  
 
Stijepo Gleđ Markos predstavio se sjajnim izvedbama pjesama duhovnog i domoljubnog karaktera. Na događajima koje je VRH Skopje organiziralo u sklopu aktivnosti kulturne promidžbe i javne diplomacije, nazočili su predstavnici kulturnog, gospodarskog i vjerskog života Sjeverne Makedonije te predstavnici hrvatske zajednice i vjernici Katoličke biskupije u Skopju. Projekt je održan uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, u sklopu projekta kulturne promidžbe i javne diplomacije koji je odobren Javnim pozivom Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju MVEP RH za 2023.

Pisane vijesti