Podupiremo što skorije otvaranje pregovora Sjeverne Makedonije i EU-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvatska se nada što skorijem početku pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom, rekao je danas u Skoplju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar je u dvodnevnom posjetu Sjevernoj Makedoniji gdje se susreo s kolegom Bujarom Osmanijem, nakon čega će se sastati i s potpredsjednikom makedonske vlade za europska pitanja Bojanom Maričićem, premijerom Dimitrom Kovačevskim, predsjednikom parlamenta Talatom Xhaferijem i predsjednikom Stevom Pendarovskim.

Ministar Grlić Radman naglasio je da su Sjeverna Makedonija i Hrvatska dvije prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja, a da su odlični odnosi potvrđeni i aktivnim dijalogom na svim razinama.

Hrvatski ministar je kazao kako je upravo na inicijativu Hrvatske tijekom njezinog predsjedanja Europskom unijom početkom 2020. donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora. Uslijedio je veto Bugarske zbog pitanja identiteta i jezika, zbog čega dvije zapadnobalkanske države i dalje nisu otvorile pregovore, no Sofija je pod pritiskom članica da ukloni tu blokadu.

„Mi se iskreno nadamo što skorijem početku pristupnih pregovora s dvije države“, naglasio je ministar Grlić Radman, dodavši kako će Hrvatska i dalje dijeliti svoja znanja i iskustva iz vremena svog pregovaračkog procesa.

Ministar Osmani je nakon susreta rekao kako Hrvatska dobro poznaje odnose u regiji te da je Skoplju važna podrška iz Zagreba na europskom putu.

Hrvatski šef diplomacije tijekom svog posjeta susrest će se s predstavnicima hrvatske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, a u četvrtak će sudjelovati na Prespa forumu na panel raspravi o zapadnom Balkanu.
 
Izvor:Hina/MVEP

Pisane vijesti