IZBORI za EP - objava biračima

                          IZBORI ZA ČLANOVE U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE
 
  • OBJAVA BIRAČIMA -
 
 
Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.
 
Izbori na biračkim mjestima u diplomatskim misija i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu održat će se:
 
           u nedjelju 09. LIPNJA 2024. godine
                                                 (od 7:00 do 19:00 sati)
 
Biračko mjesto u Republici Sjevernoj Makedoniji je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Skopju (ul. Bukureška 91)
 
Obavještavaju se birači da mogu izvršiti pregled podataka upisanih u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave RH https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/
 
Birači mogu izvršiti upis, dopunu ili promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te promjenu mjesta prethodne i aktivne registracije. ROK ZA PODNOŠENJE NAVEDENIH ZAHTJEVA ISTJEČE U SRIJEDU, 29. SVIBNJA 2024.
 
Obrasci zahtjeva (zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju, zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije i drugi obrasci) dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave https://mpu.gov.hr/vijesti/objava-biracima-za-izbore-za-clanove-u-europski-parlament-iz-republike-hrvatske-27974/27974 kao i u nastavku ove Objave.
 
 
 
PRETHODNA / AKTIVNA REGISTRACIJA BIRAČA
ZA GLASOVANJE U VELEPOSLANSTVU REPUBLIKE HRVATSKE U SKOPJU:
 
 
  • Birači koji IMAJU PREBIVALIŠTE u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora bit će u Republici Sjevernoj Makedoniji moraju se PRETHODNO REGISTRIRATI kako bi mogli ostvariti pravo glasovanja na biračkom mjestu u Sjevernoj Makedoniji - Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Skopju. Skrećemo pozornost da navedeni birači ukoliko se prethodne ne registriraju neće moći glasovati na dan izbora na biračkom mjestu u Sjevernoj Makedoniji - Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Skopju.
  • ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU dostupan i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Skopju
 
  • Birači koji NEMAJU PREBIVALIŠTE u Republici Hrvatskoj moraju se AKTIVNO REGISTRIRATI kako bi mogli ostvariti pravo glasovanja na biračkom mjestu u Sjevernoj Makedoniji - Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Skopju.
  • ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU dostupan i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Skopju
 
  • Od podnošenja zahtjeva za aktivnu registraciju IZUZETI SU BIRAČI - HRVATSKI DRŽAVLJANI kojima je izdana hrvatska osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH jer će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.
     Ukoliko navedeni birači žele glasovati na području nekog drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u RH gdje će boraviti na dan održavanja izbora moraju podnijeti zahtjev za
     promjenu mjesta aktivne registracije.  
  • Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, pravo glasovanja mogu  ostvariti potvrdom koju izdaje Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Skopju na dan održavanja izbora.
 
ZAHTJEVI za prethodnu / aktivnu registraciju ili promjenu mjesta aktivne registracije  mogu se podnijeti:
  • Osobno - u Veleposlanstvu RH u Skopju svakim radnim danom od 09-14 sati
  • Putem e-pošte: crocons.skopje@mvep.hr
 
ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA PRETHODNU I AKTIVNU REGISTRACIJU
ISTJEČE U SRIJEDU, 29. SVIBNJA 2024.
 
Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te izmjene ovih zahtjeva putem sustava e-Građani, do 29. svibnja 2024.
 

Pisane vijesti