Državna tajnica Metelko-Zgombić sastala se s ministrom pravosuđa Republike Sjeverne Makedonije Maričićem

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sastala se u četvrtak, 17. lipnja 2021. godine, s ministrom pravosuđa Republike Sjeverne Makedonije Bojanom Maričićem. Središnje teme sastanka odnosile su se na aktualni trenutak europske integracije Sjeverne Makedonije i moguće otvaranje pristupnih pregovora te nastavak političke i tehničke potpore Hrvatske Sjevernoj Makedoniji u tom procesu.

Ministar Maričić uvodno je zahvalio državnoj tajnici Metelko-Zgombić na kontinuiranoj potpori koju Hrvatska pruža Sjevernoj Makedoniji na njenom europskom putu. Naglasio je kakao je njegova zemlja u protekle četiri godine uložila velike napore u provedbi važnih reformi, kao i u procesu obnove dobrosusjedskih odnosa, no nažalost još uvijek nije započela pristupne pregovore. Državna tajnica Metelko-Zgombić je istaknula kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za što skoriji dogovor o Pregovaračkom okviru te održavanju prve međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom. U tom kontekstu podupire i trenutne napore Portugalskog predsjedanja u iznalaženju kompromisa između Sjeverne Makedonije i Bugarske. Kazala je kako je važno zadržati fokus na temu što skorijeg otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Državna tajnica Metelko-Zgombić pozdravila je uspostavljanje intenzivne suradnje s Ministarstvom pravosuđa i uprave RH napomenuvši kako je Hrvatska pravi partner za prijenos pregovaračkih iskustava, uključujući iz područja poglavlja 23. (pravosuđe i temeljna prava), dok je ministar Maričić, između ostalog, izrazio i zadovoljstvo uspješno realiziranim twinning projektima iz područja pravosuđa u kojima su sudjelovali hrvatski stručnjaci.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo vrlo dinamičnim bilateralnim odnosima što potvrđuje i skori službeni posjet predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog Hrvatskoj.

Ministar Maričič nalazi se u Zagrebu u sklopu službenog posjeta Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske.

 Priopćenja