Veleposlanik Mihelin u posjetu pokrajini Henan i gradovima Zhengzhouu i Luoyangu

Posjet najmnogoljudnijoj kineskoj pokrajini Henan (109 milijuna ljudi) i susreti s dužnosnicima pokrajine te dvaju najvećih gradova, Zhengzhoua i Luoyanga, pokazao je da, unatoč pandemijskim vremenima, i dalje postoji zanimanje kineske strane za decentraliziranim zbližavanjem s gradovima i županijama u Hrvaskoj i da je prepoznatljivost RH kao turističkog odredišta i zemlje sporta, posebice nogometa iznimno visoka, na čemu se može graditi i druga suradnja, posebice gospodarska.

Veleposlanik Mihelin tijekom službenog posjeta pokrajini Henan (24.-26. ožujka 2021. godine) susreo se s guvernerom pokrajine Yinom Hongom, gradonačelnicom Zhengzhoua Hou Hong te gradonačelnikom Luoyanga Liuom Wenom Kangom. Svi sugovornici pokazali su neuobičajenu visoku razinu poznavanja Hrvatske te iskazali interes za spajanjem u partnerski ili prijateljski odnos njihove pokrajine i gradova s hrvatskim partnerima.

Pokrajina Henan nalazi se u središtu Kine i imala je čak četiri glavna grada u vrijeme različitih kineskih dinastija pa su na tradiciju i kulturu izuzetno ponosni. Kroz povijest je postojala uzrečica „tko kontrolira Henan, kontrolira cijelu Kinu“, što zbog zemljopisnog položaja i ljudskog i gospodarskog potencijala nije teško zaključiti, a zbog čega je Henan kroz povijest bio izložen sukobima i ratovima, te teškom bombardiranju gradova u vrijeme rata s Japanom. Da je Henan samostalna država, bio bi 12. gospodarstvo svijeta, a po rastu BDP-a bi bili 18. u svijetu. Henan je ujedno i žitnica Kine.



Priopćenja