Veleposlanik Mihelin u posjetu pokrajini Guangdong

Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini Dario Mihelin posjetio je od 31. ožujka do 2. travnja pokrajinu Guangdong i njezin glavni grad Guangzhou. Ova razvijena i bogata kineska pokrajina, poznata po trgovini i jakom gospodarstvu ujedno je najmnogoljudnija kineska pokrajina s više od 120 milijuna stanovnika, a poznata je i po svojoj međunarodnoj otvorenosti i komunikaciji zahvaljujući i Kantonskom sajmu koji posluje od 1957. godine. Ujedno se radi i o pokrajini s rastućom i brojnom srednjom klasom koja putuje izvan granica Kine pa je tako jedno od područja iz kojeg najviše kineskih turista putuje prema Republici Hrvatskoj. 

Tijekom posjeta pokrajini veleposlanik se susreo s najvišim pokrajinskim i gradskim dužnosnicima: zamjenikom guvernera Xuom Ruishengom kojega vežu lijepe uspomene na posjet Zagrebu prije desetak godina i njegovim suradnicima koji žele pojačati veze s Republikom Hrvatskom, odnosno jednom od njezinih županija s kojom bi rado uspostavili partnerske odnose. Jednako tako razmišlja i gradonačelnik 16-milijunskog Guangzhoua Wen Guohui koji smatra da Guangzhou, kao i Hrvatska, imaju važnu ulogu u sklopu Inicijative Pojasa i puta, odnosno novog Puta svile te želi što skorije produbiti decentraliziranu suradnju s obzirom na to da Guangzhou još nema partnerski grad u našoj zemlji. Poseban sastanak veleposlanik je održao s predstavnicima najvažnijih turističkih agencija u pokrajini Guangdong kao pripremu za razdoblje nakon pandemije s obzirom da među putnicima iz Guangdonga vlada veliko zanimanje za Hrvatsku, a mnogi su turistički agenti već u našoj zemlji i bili i znaju njezine prirodne ljepote i turističke kvalitete.

Za vrijeme boravka u Guangzhou veleposlanik se susreo s članovima hrvatske zajednice te obišao i LN Garden Nansha hotel koji su projektirali hrvatski arhitekti iz 3LHD studija. U pratnji veleposlanika bili su i direktorica Ureda HTZ-a u Šangaju Franka Gulin te direktor predstavništva HGK u Šangaju Dražen Holmik.   

 


 Priopćenja