Veleposlanik Mihelin u posjetu najmnogoljudnijem kineskom gradu

Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini mr. sc. Dario Mihelin tijekom službenog posjeta najmnogoljudnijem kineskom gradu, Chongqingu, susreo se i sa zamjenikom gradonačelnika Chongqinga Lijem Boom s kojim je detaljno razgovarao o budućoj suradnji i mogućnostima njezina snaženja. Zamjenik gradonačelnika 30-milijunskog Chongqinga pokazao je iznimno zanimanje za turističku suradnju i uvođenje izravnog leta kada međunarodne okolnosti putovanja to dopuste, ali i jaču trgovinsku razmjenu s obzirom da jedna od linija željezničkog prijevoza tereta iz Kine prema Europi kreće upravo iz Chongqinga. Grad Chongqing uspostavio je inicijalnu suradnju s hrvatskim glavnim gradom, jer je nekoliko visokih izaslanstava Chongqinga posjetilo Zagreb tijekom proteklih godina, a na početku izbijanja pandemije dva su se grada međusobno pomagala slanjem zaštitnih maski.

Tijekom posjeta Chongqingu veleposlanik je posjetio špedicijsko i policijsko središte u sklopu logističkog centra iz kojega kreću teretni vlakovi prema Europi u okviru tzv. brze linije Kina-Europa, izložbeno-prodajni centar proizvoda država Inicijative Pojasa i puta, razgovarao s nizom gradskih dužnosnika iz područja gospodarstva, prometa, turizma i kulture te posjetio sjedište tvrtke Sinopharm Chongqing, jednog od ključnih dobavljača medicinske i zaštitne opreme tijekom borbe s pandemijom.   

U prigodi boravka u Chongqingu veleposlanik se susreo i s hrvatskim državljanima koji već dugi niz godina žive u tom gradu.



Priopćenja