Razgovori na temu nastavka suradnje s predstavnicima Pekinškog sportskog sveučilišta

Sastanak na temu nastavka projekta bilateralne sportske suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, odnosno suradnje Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s Pekinškim sportskim sveučilištem (Beijing Sports University - BSU) održan je na inicijativu Veleposlanstva. S veleposlanikom Mihelinom razgovarao je prvi čovjek Sveučilišta, predsjednik Cao Weidong i njegovi najbliži suradnici.

Svakako je važno planirati nastavak suradnje s Hrvatskom jer čim se stanje s pandemijom smiri, kineska strana želi nastaviti sa slanjem svojih mladih sportaša u našu zemlju, naglasio je Cao. Veleposlanik Mihelin istaknuo je da se radi o izuzetno pozitivnoj priči o prijateljstvu i suradnji između dvije države te da se snaga i važnost ove suradnje pokazala i u srpnju prošle godine, kada su iz Hrvatske posebnim letom Croatia Airlinesa, ujedno najduljim u povijesti naše nacionalne zrakoplovne kompanije i prvim u NR Kinu, sletjeli mladi kineski sportaši koji su trenirali tijekom prošle akademske godine u RH, a prema Zagrebu se uputili državljani 16 različitih zemalja na dugoočekivanom putu prema svojim domovima.

Suradnja BSU-a i zagrebačkog Kineziološkog fakulteta nastavlja se unatoč pandemiji pripremama za zajedničke projekte u budućnosti, ali i uz mogućnost online suradnje dok se stanje ne normalizira.

Veleposlanik Mihelin naglasio je da je tijekom nedavnog sastanka na vrhu Suradnje 17+1 kao jedan od zaključaka i aktivnosti pred nama stvaranje koordinacijskog mehanizma u sportu, u kojemu je Hrvatska zadužena za ljetne, a Slovenija za zimske (olimpijske) sportove. Kao jedan od važnih partnera s kineske strane, BSU i njegov predsjednik profesor Cao bit će dio provedbe novog sportskog koordinacijskog mehanizma u sklopu Suradnje.

Veleposlanik ga je ujedno upoznao i s angažmanom hrvatskih stručnjaka na organiziranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine s obzirom da se upravo tijekom tjedna susreo s dvojicom hrvatskih stručnjaka koji rade na postavljanju staza za alpsko skijanje: Igorom Žiljkom i Nenadom Žižekom i koji trenutno rade na skijalištima u blizini Pekinga. To je također lijepa priča o prijateljstvu i suradnji, ne samo u „ljetnim“, već i zimskim sportovima, naglasio je veleposlanik.



Priopćenja