Veleposlanik Mihelin svečano otvorio „Hrvatski paviljon“ u Shenzhenu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Shenzhenu je u srijedu, 2. kolovoza 2023. godine, svečano otvoren „Hrvatski paviljon“, s ciljem promocije i prodaje hrvatskih proizvoda u ovom mladom 20-milijunskom velegradu, središtu kineske industrije visoke tehnologije, koji je prije tek nešto manje od pola stoljeća činilo svega nekoliko siromašnih ribarskih sela.

„Hrvatski paviljon“ u luksuznom gradskom protokolarnom kompleksu Kylin otvorili su veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini mr. sc. Dario Mihelin i idejna začetnica projekta, predsjednica Hrvatsko-kineskog kulturnog centra u Republici Hrvatskoj Lily Liu Pilato, s kojom su ovom prilikom Shenzhen posjetile savjetnica za međunarodnu suradnju Hrvatske turističke zajednice Olivera Šarić, izvršna direktorica tvrtke Bijelić d.o.o. kao predstavnika Xiaomija za RH Ivana Bijelić te predstavnica Podruma Štrigova d.o.o. Ksenija Kišiček. Posebno dojmljiv završetak svečanosti otvaranja dale su virtuozne izvedbe čelistice Ane Rucner i bubnjara Marka Duvnjaka, uz snažnu audiovizualnu promociju Lijepe Naše.

Veleposlanik RH u NR Kini mr. sc. Dario Mihelin pozdravio je ulazak novih hrvatskih proizvoda na kinesko tržište kroz ovaj projekt, izrazivši nadu kako će se upravo kroz Shenzhen, grad tako simbolično vezan uz proces reformi i otvaranja Kine svijetu, postići snažnije otvaranje Kine visokokvalitetnim hrvatskim proizvodima, zahvalivši pritom svima koji su podržali i omogućili ostvarenje ovog značajnog projekta. Podsjetio je na aktivnosti nadležnih hrvatskih tijela i Veleposlanstva u stvaranju preduvjeta za pristup hrvatskih proizvoda kineskom tržištu, ističući potrebu uravnoteženja mogućnosti poslovanja i trgovanja hrvatskih tvrtki u Kini s onima kineskih u Hrvatskoj.

Na svečanom otvaranju Hrvatskog paviljona uzvanicima se video govorom obratio veleposlanik NR Kine u RH Qi Qianjin, pruživši punu podršku projektu koji je kineskim potrošačima ovom prilikom predstavio visokovrijedne hrvatske proizvode poput vina, sira, maslinovog i bučinog ulja, a koji će po ispunjavanju svih preduvjeta NR Kine za ishođenje izvoznih certifikata, u budućnosti kineskim potrošačima među ostalim ponuditi i hrvatski med, proizvode akvakulture i meso. Svečanom otvaranju Hrvatskog paviljona u okviru projekta Hrvatska – naša priča prisustvovali su predstavnici Grada Shenzhena, medija te brojnih tvrtki okupljenih pod Udruženjem za trgovinu uslugama grada Shenzhena (Shenzhen Association of Trade in Services), predvođeni predsjednikom Udruženja Xieom Xiaobiaom i direktorom Saveza za trgovinu proizvodima iz zemalja SIE-a Duom Yingjieom, koji su pozdravili nazočne.

Tijekom posjeta Shenzhenu veleposlanik Mihelin održao je i zaseban sastanak s predstavnicima niza tvrtaka okupljenih u ovim udruženjima koji su iskazali snažan interes za razvojem gospodarske suradnje, od trgovine do ulaganja, kao i u Gradu Shenzhenu o mogućnostima za razvoj ukupne suradnje s RH.

Pisane vijesti