Veleposlanik Mihelin na godišnjem skupu Svjetskog turističkog saveza na temu budućnosti turizma

U Hangzhou, glavnom gradu pokrajine Zhejiang i gradu prijatelju grada Splita, u petak je održan Xianghu dijalog Svjetskog turističkog saveza (World Tourism Alliance -WTA), kineske nevladine organizacije s jakom međunarodnom podrškom i 221 članom, među kojima su turističke organizacije, turističke tvrtke, zrakoplovne tvrtke, mediji i sveučilišta fokusirana na turizam.

Hrvatska turistička zajednica ili hrvatske tvrtke zasad nisu članice ove organizacije, ali je kinesko vodstvo jako zainteresirano za njihovo pridruživanje, kao i za veću suradnju s Republikom Hrvatskom općenito. Među pozvanim veleposlanicima bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini Dario Mihelin te direktorica ureda HTZ-a u Šangaju Franka Gulin.

Glavna tema skupa, na kojemu je sudjelovalo više od četiri stotine sudionika, bila je turizam i putovanja nakon COVID-19 virusa, odnosno na koji će se način ova gospodarska grana oporaviti u razdoblju koje dolazi. Optimizma, naročito kod kineskih domaćina, ne manjka jer je u Kini samo u vrijeme tzv. Zlatnog tjedna povodom nacionalnog dana - 1. listopada - unutar Kine putovalo više od 613 milijuna ljudi.

Predsjednik WTA-a Duan Qiang naglasio je važnost kolektivnog međunarodnog nastojanja da se omoguće putovanja nakon pandemije, s obzirom da se očekuje i novi val optimizma kada se pandemija zaustavi.

O tome kako se države pripremaju za to naredno razdoblje i kako su se nosile s izazovima pandemije bilo je riječi na nekoliko panela, a na onome na kojemu se razgovaralo o izazovima post-COVID razdoblja sudjelovao je veleposlanik Mihelin koji je sudionike podsjetio na sjajne rezultate koje je Hrvatska imala po pitanju broja kineskih turista pa je prošlu godinu završila s pola milijiuna kineskih posjetitelja.

Hrvatska turistička sezona ove godine bila je na 50 posto prošle godine. Međutim, posjetitelji s dalekih tržišta, poput Kine, nisu ove godine putovali prema Europi. Veleposlanik je naglasio važnost koordiniranog i racionalnog pristupa međunarodnim putovanjima u razdoblju nakon pandemije, u smislu priznavanja međusobnih zdravstvenih certifikata i cjepiva.

Tijekom boravka u Hangzhou veleposlanik Mihelin susreo se s zamjenicom gradonačelnika Chen Guomei. Tom prilikom, u ime grada Splita, poklonio joj je uokvirenu fotografiju predstavnika splitske gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, a na kojoj svi drže poruke “Hvala, Hangzhou” snimljenu po dolasku donacije maski prijateljskog kineskog grada u Split.

Na marginama sastanka veleposlanik razgovarao je s kineskim zamjenikom ministra kulture i turizma Zhangom Xuom i predsjednicom Uprave tvrtke Ctrip Jane Sun.
 



Priopćenja