Veleposlanik Mihelin na 3. Kineskom međunarodnom sajmu uvoza (CIIE)

U Šangaju je 4. studenog 2020. otvoren 3. Kineski međunarodni uvozni sajam (CIIE) koji je privukao veliku pozornost diljem svijeta kao najveće diplomatsko i gospodarsko događanje u svijetu nakon izbijanja pandemije COVID-19, ali i budući da je jedinstven kao prvi sajam koji je prvenstveno usredotočen na uvoz u Kinu i time zapravo nova platforma putem koje NR Kina šalje političke i gospodarske poruke svijetu.

Ove je godine cjelokupna organizacija sajma prilagođena aktualnim uvjetima pandemije i ograničenjima ulaska u NR Kinu, te su stoga izostala uobičajena politička i gospodarska izaslanstva iz inozemstva. Republiku Hrvatsku je tako na otvaranju sajma i Hongqiao forumu na političkoj razini predstavljao veleposlanik Dario Mihelin te putem video veze iz Zagreba državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH Nataša Mikuš Žigman.

Republika Hrvatska je predstavljena u okviru poljoprivredno-prehrambenog paviljona sajma, a izloženi su proizvodi sedam hrvatskih tvrtki, čiji je nastup organiziralo Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Šangaju:  Agrolaguna d.d., Podravka d.d., Innovatus usluge d.o.o., Rox d.o.o., Zdenka–mliječni proizvodi d.o.o., Vegetariana d.o.o. i Vina Terra Madre d.o.o. Valja istaknuti kako su na ovogodišnjem sajmu po prvi puta prisutni i hrvatski mliječni proizvodi, nakon što je u srpnju ove godine Hrvatskoj dodijeljen certifikat za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u NR Kinu.



Priopćenja