Prezentacija hrvatskih mogućnosti izvoza roba široke potrošnje u NR Kini

U zajedničkoj organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini, Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore i Agencije za promicanje izvoza i ulaganja organiziran je nastup hrvatskih tvrtki na 9. Međunarodnom sajmu roba široke potrošnje, koji je od 8. do 11. lipnja 2010. godine, održan u gradu Ningbou.

Više od dvadeset predstavnika hrvatskih tvrtki izlagalo je prehrambene, vinske, farmaceutske i druge proizvode 45 hrvatskih tvrtki. Radi se o, po broju predstavnika hrvatskih tvrtki, do sada najbrojnijoj prezentaciji mogućnosti izvoza hrvatskih proizvoda široke potrošnje u Kini.

Galerija fotografija  ”9. Međunarodni sajam roba široke potrošnje” - Ningbo, 8. do 11. lipnja 2010.

Prezentacija hrvatskih mogućnosti izvoza roba široke potrošnje u NR Kini

Sudjelovanje dogradonačelnika Ningbo-a Wu Henmina i njegovih suradnika u programu svečanog otvaranja Hrvatskog paviljona koji se je sastojao od 24 izložbena prostora, kineskih gradskih i provincijskih medija, te brojnih posjetitelja, svjedoči o značaju koji kineska strana pridaje hrvatskoj nazočnosti Sajmu. Kineska strana očekuje nastavak aktivnosti jačanja izvoza hrvatskih proizvoda na područje Ningboa i 55 milijuna brojne provincije Zhejiang.

Dogradonačelnik Hingbo-a gdin. Wu Henmin tijekom svečanosti otvaranja Hrvatskog paviljona

Za vrijeme boravka u Ningbou hrvatsko izaslanstvo pratio je gospodarski savjetnik Veleposlanstva NR Kine u Zagrebu gospodin Qian Changyong, koji je uz Agenciju za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) i Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) neposredno sudjelovao u svim etapama organizacije ove aktivnosti. Tijekom vremena održavanja Sajma hrvatsko izaslanstvo predvođeno veleposlanikom RH u NR Kini prof. dr. Ante Simonića i zamjenicom ravnatelja APIU gospođom Božicom Lapić, u čijem su sastavu bili gospodarski savjetnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu Branko Gačak, predstavnice APIU-a Dražana Halar i Mirta Vanđura te predstavnica HGK Aneta Bjelica, održalo je niz susreta s čelnim dužnosnicima grada Ningboa. Tijekom ovih susreta razgovaralo se o slijednim aktivnostima kojima se snaže mogućnosti izvoza hrvatskih prehrambenih proizvoda, vina i drugih proizvoda na tržište grada Ningboa i provincije Zhejiang. Predstavnici gradske izvršne vlasti ističu goleme mogućnosti trgovinske suradnje i izvoza hrvatskih proizvoda. Predlažu otvaranje trgovinskog ureda u Ningbou, te plasman vina na tržište Ningboa preko novoustrojene slobodne trgovinske zone.

Hrvatsko izaslanstvo u obilasku Luke Ningbo

Kineska strana predlaže suradnju između luka Ningbo i Rijeka. Predstavnici APIU, HGK i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu posjetili su drugu po veličini prometa u NR Kini, luku Ningbo te tvrtku ”Conda” koja je uvoznik iz RH. Luka Ningbo je tijekom 2009. godine samo u kontejnerskom prometu imala promet  preko 10 milijuna kontejnera (TEU), te je izrazila želju suradnje s Lukom Rijeka. Tvrtka ”Conda”  izrazito je zadovoljna dosadašnjom suradnjom s hrvatskom tvrtkom ”Exportdrvo”, te je želi proširiti.

Hrvatsko izaslanstvo u obilasku tvrtke ”Conda”

Galerija fotografija  ”9. Međunarodni sajam roba široke potrošnje” - Ningbo, 8. do 11. lipnja 2010.



Priopćenja