Predstavljene mogućnosti ulaganja u RH na 11. Kineskom prekomorskom ulagačkom sajmu (COIFAIR), Peking, 28.-29. studenog 2019.

Uz pokroviteljstvo Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine (NDRC), u organizaciji Kineskog udruženja za prekomorski razvoj (China Overseas Development Association - CODA) u Pekingu je 28.-29. studenog 2019. održan 11. Kineski prekomorski ulagački sajam (China Overseas Investment Fair - COIFAIR). Radi se o ulagačkom sajmu usmjerenom na kineska ulaganja u inozemstvo u okviru kojega se održavaju poslovne izložbe, ulagački seminari, predstavljanja projekata i promidžbe te sastanci na visokoj razini. Svake godine, COIFAIR privuče sudionike iz preko 100 zemalja i regija i na njemu se pojavljuje više od 1000 najznačajnijih poduzeća u državnom vlasništvu, kao i privatna kineska poduzeća. Sajam ima za cilj povezati različite zemlje, kapital, projekte, informacije i stručnjake, kojima služi kao platforma za međunarodnu bilateralnu i multilateralnu ulagačku suradnju te im dati priliku predstaviti svoju ulagačku klimu, politike i projekte. Pri tome, naglasak je na zemljama i regijama koje se nalaze duž Pojasa i puta. COIFAIR je zamišljen kao dvostruka platforma koja pomaže kineskim tvrtkama u izlasku na strana tržišta, a stranim državama i tvrtkama u privlačenju kineskih ulaganja.

Sajam COIFAIR bio je izvrsna prigoda za predstavljanje RH i mogućnosti i prednosti ulaganja kineskih ulagača u RH. Veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini mr. sc. Dario Mihelin sudjelovao je na događanju u okviru sajma pod nazivom „Dijalog s veleposlanicima“, na kojem su uz hrvatskog veleposlanika sudjelovali veleposlanici Belgije, Portugala, Meksika, Azerbajdžana, Turske, Kolumbije, Etiopije i Nepala u NR Kini. Veleposlanik Mihelin predstavio je logističke prednosti jedinstvenog zemljopisnog položaja RH, ključne industrije u RH s ulagačkim potencijalom (sektor usluga – posebice IT, infrastruktura, brodogradnja, poljoprivredna i prehrambena industrija, energetski sektor) te naglasio potencijale turističkog sektora RH u smislu mogućnosti ulaganja, ali i sve veće popularnosti RH kao odredišta za kineske turiste čemu bi svakako pridonijelo i uvođenje izravnog leta. Naglasio je ključne projekte u tijeku, izgradnju Pelješkog mosta i vjetroparka kod Senja, kao i razgovore o daljnjoj infrastrukturnoj suradnji i onoj glede korištenja jadranskih luka, posebice istaknuvši Luku Rijeka i modernizaciju povezanog željezničkog koridora. Osvrnuo se i na aktivnosti oko omogućavanja izvoza hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište.



Priopćenja