Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske - objava biračima

Predsjednički izbori održat će se u nedjelju, 22. prosinca 2019. godine, te eventualni drugi krug izbora u nedjelju 5. siječnja 2020. Biračka mjesta u diplomatskim misijama i konzularnim uredima biti će otvorena od 7.00 do 19.00 sati (po lokalnom vremenu).

Pregled, dopuna i ispravak podataka upisanih u registar birača može se napraviti zaključno do srijede 11. prosinca 2019. godine.

Uvid u registar birača ostvaruje se na internetskim stranicama https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje u VRH Peking je:

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u VRH Peking, zahtjev za prethodnu registraciju mogu podnijeti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj.

Navedeni birači mogu ishoditi potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta temeljem koje mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu. Zahtjev za izdavanje navedene potvrde birači podnose u nadležnom uredu prema mjestu svog prebivališta.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

a)   Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se  aktivno registrirati, već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Ako takvi birači žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, trebaju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije

b)   Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, kako bi mogli glasovati u ili izvan Republike Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju

Zahtjev za aktivnu registraciju, odnosno zahtjev za promjenu aktivne registracije podnose se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu, odnosno nadležnom uredu državne uprave u Republici Hrvatskoj, ako na dan izbora borave u Republici Hrvatskoj.

e-Građani

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem sustava e-Građani.

Mogući drugi krug glasovanja

S obzirom na mogućnost održavanja drugog kruga glasovanja, pozivaju se birači da se prilikom podnošenja bilo kojeg od ranije navedenih zahtjeva za prvi krug glasovanja, izjasne i za drugi krug glasovanja.

Birači, u slučaju održavanja drugog kruga glasovanja, odmah po određivanju datuma drugog kruga glasovanja, a najkasnije do 10 dana prije dana održavanja drugog kruga glasovanja, mogu podnijeti novi zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju, aktivnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta te mogu izmijeniti ranije podneseni zahtjev ili odustati od njega.

Podnošenje zahtjeva putem VRH Peking

Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju mogu se podnijeti osobno, poštom, te putem e-maila. Napominje se da faks VRH Peking ne radi, te se upućuju birači da svoje zahtjeve ne dostavljaju na taj način.

Adresa Veleposlanstva RH u Pekingu je Villa 5-,Qijiayuan Diplomatic Compound, No. 9, Jianguomenwai Street, Chaoyang District, 100600 Beijing,  broj telefona je 0086 10 6532 6242; a e-mail adresa: croemb.beijing@mvep.hr.

U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati zahtjev, te priložiti i presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (hrvatska putovnica ili osobna iskaznica).

Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju, promjenu prethodne odnosno aktivne registracije, te odustanak od prethodne odnosno aktivne registracije mogu se podnijeti zaključno sa srijedom, 11. prosinca 2019. godine.

 

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA AKTIVNU I PRETHODNU REGISTRACIJU
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

 



Priopćenja