Predsjednik Mesić održao niz bilateralnih sastanaka (HINA)

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u Pekingu je u petak, pred svečano otvaranje Olimpijskih igara, imao više susreta sa svjetskim dužnosnicima, saznaje se iz Mesićeva izaslanstva.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u Pekingu je u petak, pred svečano otvaranje Olimpijskih igara, imao više susreta sa svjetskim dužnosnicima, saznaje se iz Mesićeva izaslanstva.

Predsjednik Mesić je tako na margini okupljanja svjetskih državnika imao prigodu razgovarati o aktualnim temama s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, francuskim predsjednikom Nicholasom Sarkozyem te ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Kraće sastanke hrvatski je predsjednik održao i s kazahstanskim predsjednikom Nursultanom Nazarbajevim te s alžirskim predsjednikom Abdelazizom Bouteflikom.

Tijekom jutra Mesić je razgovarao i s kineskim predsjednikom Huom Jintaom, koji je prihvatio poziv da službeno posjeti Hrvatsku te zaželio puno uspjeha svim hrvatskim sportašima na Olimpijskim igrama. Kineski predsjednik primio je na dan otvaranja Olimpijskih igara u odvojene posjete samo petnaestak šefova država i vlada.

Kineski predsjednik Hu Jintao je u petak priredio svečani ručak za visoke goste koji će nazočiti svečanom otvaranju Olimpijskih igara. Za stolom s predsjednikom Mesićem sjedili su, između ostalih, kineski premijer Wen Jiabao, australski premijer Kevin Rudd, latvijski predsjednik Valdis Zatlers, predsjednik Vijetnama Nguyen Minh Triet, predsjednik Afganistana Hamid Karzai, predsjedatelj predsjedništva BiH Haris Silajdžić te španjolski princ Felipe sa suprugom Letizijom.

Predsjednik Mesić će u petak nazočiti, zajedno sa 80-tak šefova država ili vlada, svečanom otvaranju Olimpijskih igara na stadionu Ptičje gnijezdo, a u subotu će posjetiti hrvatske sportaše u Olimpijskom selu.


Izvor: HINA



Priopćenja