Predsjednici Mesić i Hu Jintao potvrdili dobre bilateralne odnose (HINA)

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u petak u Pekingu s kineskim predsjednikom Huom Jintaom, a tijekom susreta predsjednici su potvrdili prijateljske odnose Hrvatske i Kine i ukazali na neiskorištene mogućnosti jačanja gospodarskih odnosa dviju zemalja.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u petak u Pekingu s kineskim predsjednikom Huom Jintaom, a tijekom susreta predsjednici su potvrdili prijateljske odnose Hrvatske i Kine i ukazali na neiskorištene mogućnosti jačanja gospodarskih odnosa dviju zemalja.

Drago mi je da sam se upoznao sa starim prijateljem kineskog naroda koji pridaje veliku pažnju razvoju odnosa između naše dvije zemlje, rekao je predsjednik Hu Jintao na početku susreta s predsjednikom Mesićem. Kineski predsjednik je rekao kako Kina visoko cijeni izraze sućuti koje je hrvatski predsjednik uputio kineskom narodu u teškim trenucima kada je njegovu zemlju ove godine pogodilo katastrofalno nevrijeme i potres u pokrajini Sechuan.

Predsjednik Hu Jintao je dodao da su, tri godine nakon potpisivanja sporazuma o općem partnerstvu između Kine i Hrvatske, bilateralni odnosi postali intenzivniji, a prate ih sve češći susreti na visokim razinama. Predsjednik Mesić izrazio je divljenje gospodarskom napretku koji je Kina postigla posljednjih godina i naporima koje je uložila kako bi Olimpijske igre u Pekingu, dosad najveće igre u povijesti, u potpunosti uspjele.

Dvije zemlje izvrsno surađuju na bilateralnom i multilateralnom planu prvenstveno u Ujedinjenim narodima, naglasio je Mesić, te dodao kako bi dobre političke odnose trebala pojačati i intenzivnija gospodarska suradnja pri čemu je nezaobilazan preduvjet liberalizacija viznog režima. "Nadamo se da će kineski gospodarstvenici prepoznati važnost koju bi hrvatske luke, osobito Rijeka, mogle imati u bržem plasmanu kineske robe na tržišta srednje i jugoistočne Europe budući da bi tim putem kineski proizvodi putovali šest dana kraće nego sjevernoeuropskim pravcem kojim se trenutno prevoze", istaknuo je predsjednik Mesić.

Osnivanje tvrtki u zajedničkom kinesko-hrvatskom vlasništvu, poput tvrtke "TBEA Končar" u Shenyangu, vrlo je dobar put za jačanje ekonomske suradnje dviju zemalja, kazao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Hu Jintao je rekao kako Kina "cijeni važnu ulogu Hrvatske u stabilizaciji jugoistočne Europe" ističući ulogu predsjednika Mesića u tom procesu, te dodao kako Kina iznimno cijeni podršku Hrvatske politici "jedne Kine".

"Hrvatsku smatramo prijateljem i partnerom u jugoistočnoj Europi te je stoga kineska strana spremna uložiti napore za jačanje dijaloga i proširivanje suradnje. Gospodarsko-trgovinska suradnja čini važan dio bilateralnih odnosa" rekao je Hu te osobito naglasio otvorenost kineskog tržišta za hrvatske ulagače.

Predsjednik Hu prihvatio je poziv predsjednika Mesića da službeno posjeti Hrvatsku te zaželio puno uspjeha svim hrvatskim sportašima na Olimpijskim igrama.

Kineski predsjednik primio je na dan otvaranja Olimpijskih igara u odvojene posjete samo petnaestak šefova država i vlada.

Večeras će Mesić nazočiti, zajedno s 80-tak šefova država ili vlada, svečanom otvaranju Olimpijskih igara na stadionu Ptičje gnijezdo, a u subotu će posjetiti hrvatske sportaše u Olimpijskom selu.


Izvor: HINA



Priopćenja