Otvorena svjetska izložba EXPO Shangai 2010

Otvorena svjetska izložba EXPO Shangai 2010

Posljednjeg dana u travnju, spektakularnom proslavom je u dvadeset milijunskom Shangaju otvorena svjetska izložba EXPO Shangai 2010. Glamuroznoj ceremoniji otvaranja je prisustvovala kineska društveno-politička elita na čelu s predsjednikom Hu Jintaom, kojoj se pridružilo nekoliko desetaka predsjednika i premijera raznih država svijeta.

Posljednjeg dana u travnju, spektakularnom proslavom je u dvadeset milijunskom Shangaju otvorena svjetska izložba EXPO Shangai 2010. Glamuroznoj ceremoniji otvaranja je prisustvovala kineska društveno-politička elita na čelu s predsjednikom Hu Jintaom, kojoj se pridružilo nekoliko desetaka predsjednika i premijera raznih država svijeta. Bio je tu i sveukupni diplomatski zbor: oko 190 veleposlanika, među kojima i veleposlanik RHrvatske prof. dr. Ante Simonić.
Time je nastavljena 159 godišnja tradicija organiziranja goleme manifestacije, na kojoj cijeli svijet slavi najbolja ljudska dostignuća, ovaj puta pod motom: Bolji grad, bolji život.
Sudjeluju 192 države i 50 međunarodnih organizacija, očekuje se 70 milijuna posjetitelja o kojima će brigu voditi gotovo dva milijuna volontera, po prvi puta se Svjetska izložba održava u zemlji u razvoju…

Prvog svibnja se veleposlanik Simonić imao radi sastanak s nacionalnim povjerenikom RHrvatske za EXPO g. Ivicom Maričićem i s podpredsjednikom HUAWEIa (sponzorom hrvatskog nastupa u Shangaju) g. Zhang Chuxiangom i njihovim suradnicima, pa su potom zajedno obišli hrvatski paviljon.

Svečana ceremonija otvaranja u kojoj je sudjelovalo 2 300 izvođača

Potom je uslijedio program na otvoreno, začinjen velebnim vatrometom

Veleposlanik Ante Simonić sa suprugom Višnjom, u društvu nacionalnog povjerenika Hrvatske za EXPO g. Ivicom Maričićem, podpredsjednikom HUAWEIa g.Zhang Chuxiangom i suradnicima, ispred lijepog hrvatskog paviljona u Shangaju



Priopćenja