Ministar Jandroković susreo se sa zamjenikom guvernera provincije Shaanxi Hong Fengom

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković susreo se u srijedu, 3. ožujka 2010. godine, u okviru službenog posjeta Narodnoj Republici Kini, u gradu Xi'anu, sa zamjenikom guvernera provincije Shaanxi Hong Fengom.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković susreo se u srijedu, 3. ožujka 2010. godine, u okviru službenog posjeta Narodnoj Republici Kini, u gradu Xi'anu, sa zamjenikom guvernera provincije Shaanxi Hong Fengom.

Ministar Jandroković istaknuo je kako je njegov posjet Kini prvenstveno posvećen daljnjem jačanju tradicionalno vrlo dobrih bilateralnih odnosa Hrvatske i Kine, te izrazio zadovoljstvo posjetom provinciji Shaanxi koja svjedoči o bogatom kulturnom naslijeđu i velikim ljudskim potencijalima od značaja ne samo za Narodnu Republiku Kinu, nego i za čitav svijet.
Imajući u vidu znanstveno-istraživačke potencijale provincije Shaanxi, razvijeni energetski sektor i turizam, sugovornici su izrazili spremnost za jaču međusobnu suradnju.

Ministar Jandroković posebno je izrazio zadovoljstvo posjetom Muzeju terakotnih vojnika i drevnoj kineskoj prijestolnici gradu Xi'anu, koji se nalazi na početku „Puta svile“, a zahvaljujući kojemu u davna vremena nije dolazilo samo do razmjena roba između Azije i Europe, već su se njime i povezivale različite kulture i religije. Podsjetio je pritom kako je uz „Put svile“ vezano i ime velikog europskog putopisca Marka Pola, za kojega se vjeruje da je rođen na hrvatskom otoku Korčuli. Na temelju ove povijesno-simbolične poveznice uspostavljeni su i odnosi grada Korčule i grada Yangzhoua, u kojemu je u 13. stoljeću boravio Marko Polo. Ministar Jandroković istaknuo je kako ova suradnja otvara prostor i za širu gospodarsku suradnju, te povezivanje provincije Jiangsu s jednom od hrvatskih regija.

Također je napomenuo kako Hrvatska pridaje veliku važnost suradnji između hrvatskih i kineskih regija i gradova, istaknuvši kako ta suradnja predstavlja važan doprinos ukupnim bilateralnim odnosima Hrvatske s Kinom kojima daje konkretan sadržaj. Podsjetio je i kako već 30 godina suradnju razvijaju gradovi Zagreb i Šangaj, a suradnja je uspostavljena i između Rijeke i Daliana, Primorsko-goranske županije i provincije Liaoning, te Istarske županije i provincije Zhejiang.

Mario Dragun
Glasnogovornik


Priopćenja