Izaslanstvo Ministarstva financija i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture boravilo je u NR Kini

Na poziv Ministarstva financija i Vlade NR Kine, izaslanstvo Ministarstva financija i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture vođena potpredsjednikom Vlade RH i ministrom financija g. Ivanom Šukerom boravilo je u NR Kini od 3. do 9. srpnja 2010.

Na poziv Ministarstva financija i Vlade NR Kine, izaslanstvo Ministarstva financija i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture vođena potpredsjednikom Vlade RH i ministrom financija g. Ivanom Šukerom boravilo je u NR Kini od 3. do 9. srpnja 2010. Za vrijeme boravka u Pekingu od 5. do 9. srpnja,  potpredsjednik Vlade RH i ministar financija susreo se s prvim potpredsjednikom Vlade NR Kine g. Li Keqiangom, ministrom financija g. Xie Xurenom, ministrom trgovine g. Chen Demingom, guvernerom Kineske središnje banke g. Zhou Xiaochuanom, predsjednikom Kineske izvozno-uvozne banke g. Li Ruoguom te predsjednikom Kineske razvojne banke Chen Yuanom.

Tijekom susreta s prvim potpredsjednikom Vlade NR Kine Li Keqiang-om, visoki kineski dužnosnik naglasio je prijateljske bilateralne odnose koji su potvrđeni posjetom kineskog predsjednika Hu Jintao Hrvatskoj u lipnju 2009. te posjetom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića NR Kini sredinom svibnja 2010. NR Kina gleda na Hrvatsku kao na izrazito važnog prijatelja u Jugoistočnoj Europi i spremna je poticati daljnji razvoj bilateralnih odnosa u područjima gospodarstva, trgovine, financija, ulaganja, turizma... Naglasio je izrazito važan zemljopisni položaj riječke luke za ulazak roba iz Azije i Kine na tržište Jugoistočne Europe i europsko tržište. Osvrnuo se na anti recesijske mjere europskih zemalja koje su rezultirale pozitivnim učincima gospodarskog i društvenog oporavka u većem dijelu Europe. Spomenuo je još uvijek prisutnu dužničku krizu koja pogađa neke europske zemlje te negativno utječe na započete procese oporavka europskih zemalja kao i globalnog gospodarstva. Kineska Vlada podupire svoje tvrtke u nastupu na stranim tržištima, uključujući i hrvatskom. Raduju ga informacije o stabilnosti hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava te je uvjeren u još snažniji razvoj gospodarskih odnosa dvaju zemalja. Potpredsjednik Vlade g. Ivan Šuker naglasio je potrebu daljnjeg razvitka bilateralnih odnosa u područjima gospodarstva, trgovine, ulaganja, financija, turizma, te upoznao kineskog kolegu s najznačajnijim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj. Hrvatska je zainteresirana za nastup kineskih tvrtki i sudjelovanje na međunarodnim natječajima za izgradnju Luka Rijeka i Ploče, Zračne luke Zagreb, željezničke mreže, privatizaciji hrvatskih brodogradilišta te energetskim i drugim projektima u RH. Hrvatska strana zainteresirana je i za financijsku potporu kineskih državnih i poslovnih banaka u nastupu kineskih tvrtki u izgradnji hrvatskih infrastrukturnih projekata.

Susret hrvatskog izaslanstva s prvim potpredsjednikom Vlade NR Kine Li Keqiangom

Na početku posjeta NR Kini hrvatsko izaslanstvo boravilo je 3. i 4. srpnja u Šangaju gdje se susrelo s čelnim dužnosnicima Svjetske izložbe i kineske tvrtke Huawei. Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je nacionalne paviljone NR Kine i Republike Hrvatske. Tijekom posjeta Hrvatskom paviljonu potpredsjednik Vlade i ministar financija g. Ivan Šuker dodijelio je nagradu milijuntom posjetitelju Hrvatskog paviljona.

Svečanost dodjele nagrade milijuntom posjetitelju Hrvatskog paviljona na Svjetskoj izložbi



Priopćenja