Produljenje dozvole boravka i/ili rada i drugih situacija vezanih za boravak stranaca u Španjolskoj te obveza nošenja zaštitnih maski

Uredbom SND/421/2020 od 18.5.2020. o usvajanju mjera produljenja dozvole boravka i/ili rada i drugih situacija vezanih za boravak stranaca u Španjolskoj utvrđuje se:

boravak osoba koje na temelju zakona mogu boraviti u Španjolskoj (sa ili bez vize) do devedeset dana, automatski se produljuje za 3 mjeseca, pod uvjetom da je navedeni zakonom regulirani boravak istekao tijekom izvanrednog stanja. Produljenje boravka vrijedi samo na španjolskom teritoriju.

Odobrenje za privremeni boravak i/ili rad, dozvole boravka zbog studija, mobilnost studenata, stažiranja  ili volonterskih usluga čija valjanost ističe tijekom trajanja izvanrednog stanja ili je istekla u razdoblju od devedeset kalendarskih dana prije proglašenja izvanrednog stanja, automatski se produljuje. Produljenje vrijedi do 6 mjeseci nakon prestanka izvanrednog stanja.

Valjanost iskaznica člana obitelji državljanina Unije, kao i osobnih iskaznica za strance, automatski se produljuje, od datuma njihovog isteka i za razdoblje do 6 mjeseci nakon prestanka izvanrednog stanja.

S ciljem olakšavanja povratka, stranci koji se nalaze u inozemstvu mogu ući u Španjolsku, uz predočenje važećeg putnog dokumenta i iskaznice člana obitelji državljana Unije ili istekle osobne iskaznice za stranca.

Više o tome u tekstu Uredbe: https://www.boe.es/eli/es/o/2020/05/18/snd4211

Od 20. svibnja 2020. uvedena je obveza korištenja zaštitnih maski na ulicama i drugim otvorenim javnim mjestima te zatvorenim javnim prostorima za osobe starije od 6 godina, ukoliko nije moguće osigurati fizičku distancu od 2 metra.

 Priopćenja