Ministar Grlić Radman sa španjolskim ministrom Albaresom

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se danas, 30. kolovoza 2023. godine, s ministrom vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Kraljevine Španjolske Joséom Manuelom Albaresom. Sastanak se održao na marginama neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU (Gymnich) u Toledu, koji se održava pod španjolskim predsjedanjem Vijeća EU.
 
Ministri su izrazili zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga dviju zemalja, s obzirom na učestale bilateralne posjete na najvišim razinama, kako na ministarskim razinama tako i na razini predsjednika vlada. Ministar Grlić Radman istaknuo je kako je produbljivanje političkog dijaloga od ključne važnosti za jačanje suradnje i razumijevanja te otvara vrata novim prilikama za poticanje gospodarske razmjene.
 
Ministar Grlić Radman pozdravio je španjolske prioritete predsjedanja koje uključuju goruće teme poput suzbijanja ilegalnih migracija i demografske revitalizacije. Razgovarajući o situaciji na Zapadnom Balkanu, ministri su istaknuli važnost mira, prosperiteta i stabilnosti koji su preduvjet za svaki daljnji korak približavanja tih zemalja europskim integracijama. Ističući važnost europskog puta zemalja jugoistoka Europe, ministar Grlić Radman naglasio je kako u središtu pristupnog procesa mora biti pridržavanje najviših demokratskih standarda i vladavine prava, ispunjavanje svih kriterija, politika dobrosusjedstva te usklađenost s vanjskom politikom Europske unije, pa na tom tragu i usklađivanje sa sankcijskim režimima i viznom politikom EU. 
 
Ministri su također razgovarali o ruskoj agresiji na Ukrajinu i njezinim širim implikacijama. Potvrđena je važnost zadržavanja jedinstva te nastavka sveobuhvatne potpore Ukrajini.
 
„Hrvatska razumije zahtjevnost zadatka izgradnje ratom razorene zajednice i složene procese izgradnje povjerenja i postratnog pomirenja. Stoga smo odlučili pružiti vlastito iskustvo i stručnost. Nakon što smo bili domaćini Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u listopadu 2022., Zagreb će ove godine biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o razminiranju Ukrajine, 11. i 12. listopada. To će biti pravi prikaz jedinstva i duboke podrške, dok istovremeno izražava čvrstu posvećenost sudjelovanju u procesu obnove Ukrajine“, istaknuo je ministar Grlić Radman.
 
Hrvatska i Španjolska nastavljaju blisko surađivati i unaprjeđivati svoje partnerstvo unutar EU-a i NATO-a, ali i unutar drugih međunarodnih formata poput MED9 grupe, kojoj je Hrvatska pristupila 2021. godine.

Pisane vijesti