Hrvatska i Španjolska potpisale Memorandum o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu kulture i sporta Kraljevine Španjolske u Madridu 19. srpnja 2023. potpisan je Memorandum o suradnji između Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA) u Zadru i Ministarstva kulture i sporta Kraljevnine Španjolske u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine. Memorandum su potpisali ravnatelj MCPA Zadar Mladen Pešić, i ravnatelj Uprave za kulturnu baštinu i likovnu umjetnost Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske, Isaac Sastre de Diego.
Hrvatska i Španjolska ovim dokumentom izražavaju svoju predanost identifikaciji, zaštiti, upravljanju, očuvanju, promicanju i podizanju svijesti o podvodnim kulturnim resursima i lokalitetima.
Podvodna istraživanja neprocjenjiv su izvor informacija koje objašnjavaju i vrednuju zajedničko povijesno nasljeđe dviju mediteranskih zemalja pri čemu je bilateralna suradnja od ključne važnosti kako bi se osiguralo da se pristup podvodnim nalazištima provodi u skladu s odgovarajućom arheološkom metodologijom.
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra jedini je centar II. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a koji se bavi zaštitom podvodne kulturne baštine i jedini UNESCO-ov centar u Hrvatskoj, dok Nacionalni muzej podvodne arheologije ARQVA iz Cartagene ima dva priznanja UNESCO-a za provođenje dobre prakse.

Pisane vijesti