Ministar Grlić Radman s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije Zurabom Pololikashvilijem

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikashvilijem u Madridu, rekavši kako je Hrvatska spremna za sigurno primanje turista ovo ljeto i da bi u lipnju mogao zaživjeti europski certifikat o zdravlju putnika.

"Sada kada smo svi pogođeni pandemijom koronavirusa i krizom razgovaramo kako možemo još više otvoriti granice. Razgovarali smo i o procijepljenosti pojedinih zemalja članica", izjavio je ministar Grlić Radman nakon susreta s glavnim tajnikom Zurabom Pololikashivilijem u Madridu.

"Izvijestio sam glavnog tajnika da je procijepljeno već 25 posto hrvatskog odraslog pučanstva, a do kraja lipnja očekujemo 55 posto. Svakim danom raste taj broj", rekao je ministar Grlić Radman. Hrvatska je uoči sezone predstavila slogan "Safe Stay in Croatia" (Siguran boravak u Hrvatskoj).

"Hrvatska je spremna, jer vodi računa o epidemiološkim mjerama. Važno je procijepiti turističke djelatnike, jer su oni prvi u kontaktu s turistma, čime Hrvatska pokazuje da je odgovorna prema zdravlju turista. Važno nam je da se gosti osjećaju sigurnije", dodao je hrvatski ministar.

"Hrvatska i okolne zemlje su prilično odmakle u cijepljenju stanovnika što nam daje nadu da će Hrvatska sa svojom infrastrukturom i raznim turističkim proizvodima biti zemlja u koju će među prvima pristizati međunarodni putnici", rekao je glavni tajnik Pololikashvili nakon sastanka s ministrom Grlićem Radmanom.

"Zadovoljni smo i sretni onime što je Hrvatska ostvarila u posljednjih 15 do 20 godina. Smatram da je Hrvatska najbolji primjer kako razviti i transformirati zemlju na način da joj turizam bude prioritet", zaključio je glavni tajnik.

Ministar Grlić Radman i ministrica turizma Nikolina Brnjac rade na promoviranju hrvatskog turizma u trenutku kada se u Europskoj uniji očekuje uvođenje europskog certifikata, kojim bi putnici dokazivali da su cijepljeni ili da su negativni na koronavirus.

"U lipnju očekujemo taj europski certifikat", rekao je ministar Grlić Radman koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Madridu.

Izvor: Hina/MVEPPriopćenja