Otvorenje dviju izložbi hrvatske umjetnice Katarine Ivanišin Kardum u Milanu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu proslave Dana državnosti RH, desete obljetnice RH u EU, ulaska u Euro zonu i Schengen u Milanu u organizaciji GK RH Milano, zahvaljujući odobrenim sredstvima na natječaju MVEP i Ministarstva kulture i medija u Palači Zaklada Stelline, u ponedjeljak, 05.06.2023 u 18:00 sati upriličeno je otvaranje izložbe pod nazivom „Naturales Quaestiones“ umjetnice Katarine Ivanišin Kardum na kojoj su nazočili mnogobrojni gosti i uzvanici, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić, generalni konzul RH u Trstu Nevenka Grdinić, zastupnik u EP Karlo Ressler, te mnogobrojni predstavnici konzularnog zbora Milana i Lombardije, predstavnici hrvatske zajednice u Italiji, više od 300 uzvanika iz osamdeset zemalja svijeta.

Izložba pod nazivom „Naturales Quaestiones“ Katarine Ivanišin Kardum, umjetnice koja se kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse i koja zauzima istaknuto mjesto na suvremenoj hrvatskoj slikarskoj sceni predstavila se talijanskoj i međunarodnoj publici u Zakladi Stelline,  gdje je izložen njezin ciklus slika „Isto nebo“, prezentiran po prvi put u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu prošle godine. U ciklusima '' Isto nebo'' - Katarina Ivanišin Kardum na umjetnički vrlo uvjerljiv i vizualno upečatljiv način tematizira pejzaž i mrtvu prirodu, žanrove koje je postmoderno doba dekonstruiralo, a kojim se suvremeni umjetnici vraćaju danas s posve drugačijih pozicija- s pozicija zaštite okoliša, društvenih i kulturoloških istraživanja, osobnih ili kolektivnih priča i trauma.

Na izložbi u Prirodoslovnom muzeju Milana, jednom od najposjećenijih milanskih muzeja izloženi su radovi Katarine Ivanišin Kardum iz serije „Ptice“, inspirirani dioramama iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku. Crteži velikog formata u kojima je zabilježila preparirane životinje u muzejskim vitrinama, nisu ni sasvim realistične ni prepoznatljive, na granici su između fotografske preciznosti i impresionističke neuhvatljivosti, a nose u sebi utopijsku i kanonsku dimenziju – one su reprezentanti  žive i nežive prirode te njihove realne i metafizičke dimenzije. Trenutačno u tom istom prostoru Prirodoslovnog muzeja u Milanu izlaže jedan od najpriznatijih talijanskih umjetnika i teoretičara umjetnosti, Michelangelo Pistoletto. (foto u privitku)

Kustosice izložbe: Alessandra Klimciuk i Snježana Pintarić

U sklopu izložbe bit će organizirane edukativne aktivnosti i razgovor s umjetnicom Katarinom Ivanišin Kardum, dana 04.07.2023. u 17:30 sati kada očekujemo njezin povratak U Milano. Izložbe su organizirane u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti ZG sa Zakladnom Stelline i Prirodoslovnim muzejom u Milanu, uz veliku pomoć i podršku GK RH Milano te će ostati otvorene za publiku sve do 23.07.2023.   

Pisane vijesti