Konferencija „Eat Mediterranean, Make the Difference“

U suradnji sa Sveucilištem Tor Vergata, Veleposlanstvo u Rimu je 24. lipnja, u prostoru Musei San Salvatore in Lauro, organiziralo konferenciju „Eat Mediterranean, Make the Difference“ pod pokroviteljstvom Ministarstava kulture Hrvatske i Italije, EXPO 2015, Talijanskog predstavništva pri UNESCO-u, HTZ-a, Grada Rima i Provincije Rima. Konferencija je bila idealna prigoda da se kroz strucni vodene degustacije brojni posjetitelji uvjere u kvalitetu hrvatskih enogastronomskih proizvoda: prošeka, trogirskih raviola, maslinovog ulja Moliških Hrvata, a posebno je uspješna bila vodena degustacija vrhunskih hrvatskih vina. Tijekom konferencije predstavljena je knjiga lingvistice Francesce Dragotto koja je izdana u suradnji Sveucilišta Tor Vergata i Veleposlanstva u Rimu – „Mediteranska prehrana- Ljepota jednostavnosti“ (Dieta mediterranea- La bellezza della semplicita"). Radi se o zbirci tradicionalnih recepata talijanske i hrvatske mediteranske kuhinje koji su znanstveno analizirani te popratnim tekstovima kulturološkog, antropološkog i povijesnog karaktera. Predstavljeni dokumentarni film, snimljen na inicijativu i uz koordinaciju hrvatskog Veleposlanstva „Cuvarice okusa“ (Racconti da raccontare), pobudio je veliku pažnju i dobio brojne komplimente. Film novinarke Ivane Orešic i kamermana Tonija Košcine predstavlja tradicionalne hrvatske recepte i ujedno prirodne i kulturne znamenitosti naše obale.

Priopćenja