Ministar Grlić Radman primio u službeni posjet francuskog ministra za Europu i vanjske poslove Le Driana

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u četvrtak, 14. siječnja 2021. godine, u službeni posjet ministra za Europu i vanjske poslove Francuske Republike Jean-Yvesa Le Driana.

U okviru posjeta ministri su obišli potresom pogođenu Petrinju. Ministar Grlić Radman zahvalio je kolegi na solidarnosti i humanitarnoj pomoći koju je Francuska uputila Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je ministar Le Drian izjavio da je posjetom Petrinji i županiji htio iskazati svoje suosjećanje i pokazati koliko je Francuska pogođena time što se dogodilo Petrinji.

Potres koji je pogodio ovo područje dodatno je otežao iznimne okolnosti u kojima se Hrvatska, zajedno s cijelim svijetom, našla od izbijanja pandemije virusa COVID19. Ministar Grlić Radman izvijestio je stoga ministra Le Driana o najnovijim mjerama koje Hrvatska provodi kako bi zaštitila svoje građane te očuvala gospodarstvo i radna mjesta. Posebni naglasak stavljen je na aktivnu promociju cijepljenja kao najsigurnijeg načina zaustavljanja pandemije.

Prilikom posjeta održan je sastanak tijekom kojeg su obje strane izrazile zadovoljstvo bilateralnom suradnjom. Ministar Grlić Radman posebno je zahvalio kolegi Le Drianu na francuskoj potpori pristupanju Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Također je istaknuo Mediteran kao područje u kojem postoji potencijal za daljnji razvoj suradnje, a koji dvije zemlje povezuje ne samo zemljopisno, već i kulturno i mentalitetom.

Jedna od tema koje su se ministri dotakli tijekom sastanka bila je i proširenje Europske unije i nova metodologija pristupnih pregovora. Ministar Grlić Radman stavio je naglasak na važnost kontinuiranog slanja jasnih poruka o europskoj perspektivi  i vjerodostojnoj politici proširenja temeljenoj na dosljednom ispunjavanju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata, uz primjenu individualnog pristupa.

Nastavno na nedavnu međunarodnu konferenciju o Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu, na kojoj je sudjelovao i ministar Le Drian, ministar Grlić Radman spomenuo je Bosnu i Hercegovinu, podsjetivši da se Hrvatska aktivno zalaže za hitnu izmjenu Izbornog zakona, s ciljem funkcionalnosti i političke stabilnosti Bosne i Hercegovine, te rješavanje problema s jednakošću i diskriminacijom konstitutivnih naroda i građana.

Ministar Le Drian istaknuo je, također, zadovoljstvo snažnom razmjenom suradnje Hrvatske i Francuske u mnogim područjima, a jedna od njih je i kulturna. U tom je smislu najavio da će se 21. veljače obilježiti stogodišnjica Francuskog instituta, koji djeluje i u Zagrebu.



Priopćenja