Komemoracija za generala Marca Slivaricha

U gradiću Gignac nedaleko Montpeliera 18. rujna 2021. održana je komemoracija za generala hrvatskog porijekla Marka Slivaricha koji je čin generala zaslužio kao pripadnik Napoleonove vojske u borbama u Rusiji, kao jedini časnik iz Ilirskih provincija. Zadnje godine života Slivarich je proveo u Gignacu gdje je i umro prije 183. godina. Komemoracija se ujedno održava i u čast njegovog francuskog kolege, Napoleonovog generala Michela Claparèda, koji je rođen i pokopan u Gignacu.

Uz gradonačelnika Gignaca Jean-François Sotoa na komemoraciji su sudjelovali Francois Colombier, zamjenik gradonačelnika i predsjednik udruge Souvenir Français, Marie-Helene Sanchez, savjetnica te ostali članovi općinskog Vijeća i članovi udruge Souvenir Français, a s hrvatske strane bili su nazočni otpravnica poslova Senka Burić i vojna izaslanica Sandra Jonjić te hrvatski veterani.

Nakon komemoracije priređen je domjenak u vrtu kuće gdje je živio general Slivarich. Na ulazu u vrlo lijepo kameno zdanje postavljena je spomen-ploča koja podsjeća da je tu živio general Slivarich.Pisane vijesti