Hrvatski umjetnik Mate Turić sudjelovao na Pariškom jesenskom salonu, listopad 2021

Na ovogodišnjem Pariškom jesenskom salonu - Salon d'Automne, održanom krajem listopada 2021. godine Mate Turić, mladi hrvatski kipar, izložio je rad, skulpturu isklesanu od bračkog kamena, pod nazivom „Jedro života“.

Pariški jesenski salon poznata je izložba radova umjetnika s iznimno dugom tradicijom promocije umjetnosti. Hrvatski kipar Mate Turić, koji djeluje i pod umjetničkim imenom Mata CROata i čiji nepresušni izvor inspiracije predstavlja jedrenjak, drugu je godinu za redom prošao nominacije i dobio pozivnicu za izlaganje na Salonu. 2020.godine na Salonu održanom u virtualnom obliku, Mate Turić izložio je rad „Jedro u oluji“ koji je simbolizirao borbu čovječanstva s pandemijom i povratak u normalan život. Ovogodišnjom skulpturom „Jedro života“ Mate Turić opisuje životni put svakog čovjeka, koji poput jedrenjaka plovi ponekad burnim, a ponekad mirnim morem.

Tijekom boravka u Parizu, Mate Turić posjetio je Nacionalni institut za slabovidne osobe na kojem je radio i Louis Braille, a gdje je i izumljeno Braillovo pismo za slijepe. Na Institutu se susreo s direktorom Christian Huchonom te sa željom da pomogne mladim osobama da dožive umjetnost poklonio Institutu jednu od svojih skulptura.Priopćenja