IN MEMORIAM, veleposlanik Filip Vučak

 

              IN MEMORIAM

      veleposlanik Filip Vučak

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj Republici s velikom se tugom oprašta od hrvatskoga veleposlanika u Francuskoj i dragoga kolege, gospodina Filipa Vučka, koji je nakon teške bolesti preminuo 16. siječnja 2021. u Zagrebu.

Veleposlanik Vučak bio je iznimno poštovan među stranim i hrvatskim diplomatima. Vrhunac svoga profesionalnog života posvetio je izgradnji hrvatske diplomatske službe od samoga njezina početka i uspostavi prijateljskih odnosa s brojnim europskim državama.

Bio je na čelu niza službi u okviru Ministarstva vanjskih i europskih poslova, hrvatski veleposlanik u Madridu, Vatikanu i Parizu, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade, tajnik Kabineta ministra vanjskih i europskih poslova te otpravnik poslova u Moskvi.

Posebno će ostati zapamćena njegova posvećenost i snažan doprinos izgradnji prijateljskih odnosa između Hrvatske i Francuske, od studijskih dana u Francuskoj, preko diplomatskih poslova Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, do funkcije zamjenika šefa Misije u Parizu u razdoblju 1995.-2000. i dužnosti hrvatskoga veleposlanika u Francuskoj, na koju je stupio 2017. godine.

Veleposlanik Vučak značajno je pridonio i osnaživanju suradnje Hrvatske s međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Parizu, prije svega s UNESCO-om, s kojim Hrvatska vrlo uspješno surađuje od prvih dana svoga prisustva na međunarodnoj sceni, s OECD-om te s Međunarodnom organizacijom Frankofonije (OIF).

Ostat će zapamćena i njegova intenzivna suradnja s hrvatskom zajednicom u Francuskoj, posebno na promicanju hrvatskih interesa i hrvatske kulture u Francuskoj.

U Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, te u veleposlanstva u kojima je radio, a posebice u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj, veleposlanik Vučak ugradio je svoje veliko, znanje, stručnost, predanost i kreativnost. Pamtit ćemo ga po velikoj intelektualnoj snazi, posvećenosti domovini i dužnostima, izrazitoj radnoj energiji te vedrini kojom je zračio.

Svi koji su surađivali s veleposlanikom Vučkom osjećaju se počašćenima što su poznavali ovoga velikog čovjeka i prijatelja. Izražavamo sućut članovima obitelji.

Neka mu je laka hrvatska gruda!



Priopćenja