Prezentacija hrvatskih jela u sklopu “Kuhinja jugoistocne Europe”

VRH Sofija sudjelovalo je u subotu 10. listopada 2015. na predstavljanju nacionalnih kuhinja jugoistocne Europe, organiziranom od strane bugarskog Ministarstva vanjskih poslova, u okviru predsjedanja Procesom suradnje u jugoistocnoj Europi (SEECP). Od zemalja clanica SEECP-a, uz Hrvatsku su na razini veleposlanstva sudjelovale Turska, Grcka, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dok su jela ostalih zemalja bila prezentirana od strane bugarskog MVP-a. Zbog sprijecenosti bugarskog mvp-a Daniela Mitova, prezentaciju kulinarskih specijaliteta otvorio je Andrej Tehov, glavni direktor Glavne uprave za europske poslove, uz isticanje bogatog kulturnog i etnografskog nasljeda zemalja JIE, koje se odražava upravo u bogatoj gastronomskoj ponudi. Glavna organizatorica dogadanja bila je direktorica Kulturnog instituta MVP-a Ljudmila Dimitrova, koja se u svom govoru posebno zahvalila Hrvatskoj na sudjelovanju i trudu. U suradnji s pripadnicama hrvatske manjine u Sofiji, VRH Sofija je prezentiralo nekoliko tradicionalnih hrvatskih jela: grah varivo s kobasicom, štrukle, štrudl od jabuka, pitu od sira, medenu pitu te pršut s maslinama. Posjetitelji nisu krili oduševljenje s ponudom na hrvatskom štandu te su sva pripremljena jela dobila izvrsne komentare, a posebno oduševljenje izazvalo je grah varivo, koje u Bugarskoj nije toliko poznato. Dogadaj je bio odlicno posjecen i široko medijski popracen.

Priopćenja