Otvoren je prvi Hrvatsko-bugarski kulturni centar u Bugarskoj

  • Slika
  • Slika
U Sofiji je 25. ožujka 2023. otvoren prvi Hrvatsko-bugarski kulturni centar „Biskup Josip Juraj Strossmayer“ u Bugarskoj, u organizaciji građanske udruge „Biskup Josip Juraj Strossmayer“ koju vodi g. Trifon Pavlov. Centar je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.
Hrvatsko-bugarski kulturni centar nalazi se u zgradi Narodnog čitališta „Georgi S. Rakovski – 1925“ općinske jedinice Ilinden u Sofiji, koje je najveća takva institucija u Sofiji. „Čitalište“ je umjetnička institucija tipična za Bugarsku i pripada nematerijalnoj svjetskoj baštini UNESCO-a. Ova institucija je istovremeno knjižnica, kazalište, škola jezika, glazbena škola, mjesto za neobavezne razgovore i klub. Prva čitališta u Bugarskoj pojavila su se 1856. godine, te su zadržana do danas. Zgrada u kojoj se nalazi Hrvatsko-bugarski kulturni centar ima kazalište od 450 mjesta, glazbenu školu, knjižnicu i igraonicu za djecu, a vodi je gđa Cenceruška Andreeva.
U kratkom govoru je veleposlanica Jasna Ognjanovac zahvalila g. Pavlovu na dugogodišnjem radu na unaprjeđivanju kulturnih veza između naših dvaju naroda (g. Pavlov odlikovan je od predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović za svoj rad, kao i od đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića) i izrazila nadu da će kroz svoje djelovanje ovaj centar dati važan doprinos još boljem upoznavanju Hrvata i Bugara i postati mjestom njihovog druženja.

Pisane vijesti