Schmidtova odluka mogla bi biti prvi korak prema reformi izbornog sustava

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" govorio je o izborima u Bosni i Hercegovini, potezu visokog predstavnika Christiana Schmidta, a komentirao je i izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Ministar je naglasio da bi potez visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta u nedjelju, kada je nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, mogao biti prvi korak prema reformi izbornog sustava. Pohvalio ga je i kazao da je on učinio sve što njegovi prethodnici nisu.

"Najvažnije je da će Hrvati biti zastupljeni i sudjelovati u izboru Predsjednika i dvojice dopredsjednika Federacije. To je važno i to je prvi korak. Sada treba osigurati put za reforme koje stoje u izbornom zakonu, ali i u Ustavu", rekao je.

Govoreći o predstojećem putu BiH u EU osvrnuo se na sastanak u Bruxellesu i "posljednji dokument od 11. lipnja kojega je inicirao predsjednik Vlade".

"Jedan od zaključaka je što prije formiranje vlade, ali i ispunjavanje nužnih promjena u izbornom zakonu kako bi to bila polazna osnova, odnosno uvjet za ispunjavanje uvjeta za stjecanje kandidacijskog statusa BiH za članstvo u EU. Mislim da će to biti korak naprijed imajući u vidu činjenicu da je BiH zatražila članstvo prije šest godina. Ovo je možda dobar trenutak da se to dogodi", kazao je Grlić Radman.

Milanović je običan blefer i politički dezorijentiran čovjek

Ministar je odgovorio i na to kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne slaže s tim da je Schmidtova intervencija dokaz uspješne politike hrvatske Vlade.

Rekao da predsjednik Milanović svojim prostačkim vokabularom zagađuje i na neki način toliko pojednostavljuje cijelu stvar u jednom ozbiljnom političkom trenutku za cijelu BiH.

"Kada vidimo koji su bili napori i da rezultate imamo, jer treba slušati što kažu predstavnici Hrvata u BiH, onda možemo samo reći da je nažalost predsjednik Milanović običan blefer i politički dezorijentiran čovjek koji se sada našao u živom pijesku vlastitih laži, zabluda i krivih procjena", dodao je Grlić Radman.

Podsjetio je da je Milanović 2006., 2010. i 2014. godine podržavao Željka Komšića, a vjerojatno, dodao je, i 2018. godine.

"Prema tome, ono što  je ovdje napravila ova Vlada u zadnjih nekoliko godina, a posebno u zadnjih nekoliko mjeseci, to je sve ono što je predsjednik Milanović trebao napraviti svojim angažmanom u jedno izrazito važno, formativno vrijeme, kada je bila mogućnost njegovog osobnog angažmana, čak i u vrijeme kada je on bio premijer", poručio je.

Istaknuo je da je Milanović širio određene tenzije.

Postavio sam 1990. Milanovića za načelnika odjela za mir i sigurnost

Ministar je podsjetio i da je Milanovića 1990. godine postavio za načelnika odjela za mir i sigurnost. "Tu sam vjerojatno pogriješio, jer niti mira niti sigurnosti s njim", dodao je.

Početkom 2000. godine, rekao je ministar, kao Račanov batler i ulizica je pogrdnim riječima govorio o Hrvatima u BiH.

"Ne želim to niti iznijeti. Svjedok sam toga razdoblja kako se Milanović odnosio. Prema tome, treba se pokriti po ušima i šutjeti i zahvaliti hrvatskoj Vladi što je učinila tolike napore i podržati zapravo sve ono što će kasnije uslijediti", kazao je Grlić Radman.

Na pitanje je li Schmidt mogao učiniti više jer bonske ovlasti jesu veće, ministar je istaknuo Schmidtova odluka stvarno revolucionarna. Smatra da Schmidt nije imao veliku potporu, a podsjetio je i na prosvjede u srpnju. Spomenuo je i posjet turskog predsjednika BiH i Hrvatskoj te kazao da je Milanović pozvao Recepa Erdogana.

Rekao je i da Milanović izvan granica Hrvatske nije učinio ništa.

"Nije napisao nijedno pismo. Nije s nikim razgovarao na svojoj razini. Kada se susrećemo s drugim dužnosnicima, tu sramotu i štetu koju je nanio, mi moramo pravdati na način da su to institucije i demokracija. Mi moramo skupljati sve krhotine koje je on polomio, a koje rade veliku reputacijsku štetu Republici Hrvatskoj", kazao je Grlić Radman, dodavši kako želi da Hrvatska ima predsjednika civiliziranih i lijepih manira.

Komšić je zauzeo mjesto koje mu ne pripada

Ministar se osvrnuo i na MOST-ovu inicijativu da se Željka Komšića proglasi personom non grata u Hrvatskoj.

"Oni se bave formom, a mi sadržajem. Želimo ukazati na činjenicu da gospodin Komšić nije legitimno izabran predstavnik hrvatskog naroda. Zauzeo je mjesto koje mu ne pripada", zaključio je.

Ministar Grlić Radman govorio je i o Miloradu Dodiku, Sigurnosnom forumu, Srbiji i njezinoj politici i odnosu prema EU i Rusiji te imenovanju hrvatskih veleposlanika.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti