POZIV NA REGISTRACIJU BIRAČA


POZIV NA REGISTRACIJU BIRAČA ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU NA IZBORIMA ZA ČLANOVE U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE
 
 
Predsjednik Republike Hrvatske raspisao je izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u nedjelju 9. lipnja  2024. od 7.00 do 19.00 sati.
 
Pozivaju se svi državljani Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini da se prethodno aktivno registriraju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu ili u konzulatima u Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju. Rok za registraciju istječe u srijedu, 29. svibnja 2024.
 
  • Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a planiraju glasovati u hrvatskom veleposlanstvu i konzulatima na teritoriju Bosne i Hercegovine, trebaju podnijeti Zahtjev za prethodnu registraciju. Zahtjev se podnosi u bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili u nadležnom upravnom tijelu po mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj.
 
  • Po službenoj dužnosti bit će registrirani hrvatski državljani kojima je izdana hrvatska osobna iskaznica s upisanom adresom u Bosni i Hercegovini. Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.
 
  • Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini i nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s upisnom adresom u Bosni i Hercegovini moraju se prethodno aktivno registrirati. Zahtjev se podnosi u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu ili bilo kojem od konzulata Republike Hrvatske (Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju).
 

Molimo sve hrvatske državljane provjere svoje podatke upisane u registar birača na stranici https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.
 
Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.
 
Za sve informacije i potrebne obrasce birači se trebaju javiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Sve informacije u vezi s registracijom birača su dostupne na stranici https://mpu.gov.hr/.
 
 
 
Zahtjeve za prethodnu aktivnu registraciju treba vlastoručno potpisati, te ih dostaviti osobno ili putem e-pošte na jednu od sljedećih adresa:
 
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu, Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo
E-pošta; crocons.sarajevo@mvep.hr
 
Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru, Zagrebačka 8, 88000 Mostar
E-pošta: gkrhmo@mvep.hr
 
Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli, Kazan mahala 1, 75000 Tuzla
E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr
 
Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banja Luci, Milana Karanovića 1, 78000 Banja Luka
E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr
 
Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu, Franšizni centar, Poslovni centar 96 broj 2, 72250 Vitez
E-pošta: krh.vitez@mvep.hr
 
Konzulat Republike Hrvatske u Livnu, Trg Žitarnica 1, 80101 Livno
E-pošta: KRH.Livno@mvep.hr
 
Konzulat Republike Hrvatske u Orašju, Treća ulica 15, 76270 Orašje
E-pošta: KRH.Orasje@mvep.hr
 


 
 

Pisane vijesti