Ministar Grlić Radman u radnom posjetu Bosni i Hercegovini

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u srijedu su u Sarajevu u prijateljskom ozračju dogovorili jačanje suradnje dvije zemlje i postupno rješavanje otvorenih pitanja dodajući da dobrosusjedski odnosi nemaju alternativu.

Ministar Grlić Radman se s ministricom Turković sastao tijekom radnog posjeta BiH a sastanak dvoje ministara trajao je dvostruko duže od planiranog što su oboje opisali kao dokaz koliko je on bio uspješan.

"Imali smo tako dobar i plodonosan razgovor da ga je bilo teško prekinuti", kazao je novinarima ministar Grlić Radman dodajući kako nema dvojbe da je Hrvatska prijatelj BiH i da će tako i nastaviti djelovati.

Kazao je kako je konkretni dokaz te tvrdnje i odluka hrvatske vlade o donaciji cjepiva protiv koronavirusa BiH jer se na taj način želi pokazati solidarnost s potrebama njenih stanovnika.

"Uskoro ćemo to cjepivo dostaviti", najavio je ministar Grlić Radman donaciju BiH u naredim danima a o točnim količinama naknadno će se odlučiti.

Ministar Grlić Radman ponovio je potporu cjelovitosti BiH kao državi tri konstitutivna naroda i svih građana uz konstataciju kako Hrvatska ostaje odlučni zagovornik euroatlantskog puta te zemlje te je dodao kako je upravo stoga Vijeću za vanjske poslove EU predstavio hrvatsku inicijativu čiji je cilj pomoći BiH da stekne status kandidata za članstvo u Uniji.

"Non paper obrazlaže tu inicijativu a ministrici Turković sam pojasnio o čemu se tu točno radi", kazao je ministar Grlić Radman odbacivši tvrdnje novinara iz BiH da se Hrvatska na bilo koji način pokušava miješati u unutarnja pitanja BiH. Ustvrdio je kako hrvatski non paper služi samo jačanju BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako nema nikakvih dokaza o postojanju "fantomskog" non papera Slovenije koji navodno zagovara podjelu BiH.

"Postoji hrvatski non paper a ovo drugo su samo špekulacije", kazao je ministar Grlić Radman dodajući kako su i poruke američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena sadržane u pismu članovima Predsjedništva BiH na tragu svega onoga što piše u hrvatskom dokumentu upućenom Vijeću za vanjske poslove EU.

“Smatramo da iduće razdoblje donosi prilike da se konstruktivno pristupi  provedbi šireg spektra ključnih reformi koje će omogućiti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo u EU, i da se riješi pitanje reforme Izbornog zakona prije općih izbora 2022. godine, kao pitanja iznimne važnosti za uspostavu funkcionalne i stabilne Bosne i Hercegovine. U tom smislu pozdravljamo rad i angažman Delegacije EU i naših američkih partnera”, naglasio je ministar.

Ministrica Turković je kazala kako je jasno da je Slovenija zanijekala postojanje navodnog non papera. "Ja bih za sada smatrala taj papir nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se unese smutnja", kazala je ministrica Turković.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što je s ministrom Grlić Radmanom "uspjela analizirati i reći sve što treba" dodajući kako vjeruje da su dogovorili kompromisne formule o načinu rješavanja otvorenih pitanja i daljeg jačanja međudržavnih odnosa.

Kazala je kako su predložili novi načini suradnje u borbi protiv pandemije, uključujući cijepljenje te olakšavanje uvjeta za prelaza granice s Hrvatskom za državljane BiH, posebice tijekom ljetne sezone pa će predstavnici dviju država raditi na konkretnim prijedlozima.

"Nama je važno da postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje i to je osnovni princip na kojemu ćemo djelovati. O tome postoji puna suglasnost", kazala je ministrica Turković dodajući kako to ne trebaju pokvariti "zamagljene percepcije".

Razjasnili su i pitanje moguće gradnje odlagališta redioaktivnog otpada na Trgovskoj gori o čemu će ubuduće razgovarati stručne radne skupine a hrvatski ministar vanjskih poslova pojasnio je kako nema ničega nezakonitoga u gradnji plinovoda kojim iz Hrvatske prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Prije razgovora s ministricom Turković šef hrvatske diplomacije sastao se s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom koji je tom prigodom kazao kako ta zemlja ima brojne prijatelje no oni ne mogu riješiti njene probleme jer je to zadaća prije svega za domaće političare.

Kako stoji u priopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR), Inzko je zahvalio Grlić Radmanu "na svim konstruktivnim koracima koje je Hrvatska napravila u odnosu prema BiH na njenom putu europskih integracija".

Ministar Grlić Radman susreo se, također, s glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju Majlindom Bregu. Posjetio je Islamsku zajednicu, gdje je razgovarao s reisu-l-ulemom Islamske zajednice Huseinom ef. Kavazovićem. Također, ministar je posjetio Nadbiskupsku rezidenciju u Sarajevu gdje se sastao vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljićem.

Ministar Grlić Radman službeni dio posjeta BiH završava u četvrtak sastankom s predsjedateljem Vijeća ministara te zemlje i s čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Izvor: Hina/MVEPPriopćenja