Ministar Grlić Radman: Hrvatska je prijatelj BiH, protivi se svakvom prekrajanju granica

Hrvatska ne bježi od otvorenih pitanja koje ima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i želi ih riješiti baš kao što iskreno želi pomoći očuvanju stabilnosti te zemlje i njenom euroatlantskom putu, kazao je u nedjelju hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

U intervjuu za portal radiosarajevo.ba ministar Grlić Radman je kazao kako su njegov ovotjedni posjet BiH i razgovori s najvišim dužnosnicima te zemlje protekli u pozitivnom i ohrabrujućem ozračju.

"Nema dvojbe da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska gospodarski, kulturno i geografski upućene jedna na drugu. One jesu i moraju biti prijatelji i stoga moraju kroz dijalog rješavati otvorena pitanja, jedna s drugom. I to je poruka koju smo, vjerujem, poslali tijekom ovog posjeta. Znači, više razgovora, manje nesporazuma", kazao je šef hrvatske diplomacije potvrdivši da je u planu i održavanje zajedničke sjednice vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Poručio je da je razgovor o svim otvorenim pitanjima važan ali ga ne treba voditi u formi plasiranja poruka preko medija, već kroz zajedničke radne skupine i međuresorne formate čiji su članovi relevantni stručnjaci.

"To je, smatram, posebno važno kako se ta otvorena pitanja ne bi zloupotrebljavala u dnevnopolitičke svrhe i time doprinosilo daljnjoj eskalaciji međusobnih nesporazuma", poručio je ministar Grlić Radman upozoravajući kako je jasno da postoje i oni koji ne žele dobre odnose dviju zemalja.

Dodao je kako je u izravoj komunikaciji tijekom posjeta Sarajevu razjasnio svrhu i sadržinu non papera o BiH i zapadnom Balkanu kojega je Hrvatska u ime skupine šest država EU poslala Vijeću za vanjske poslove Unije kao predložak za raspravu najavljenu za svibanj. Istaknuo je da je Hrvatska ovim dokumentom pokazala poštovanje i uvažavanje prema BiH, otvorila prostor za dublju raspravu o izuzetno bitnim temama i s ciljem da se poveća pozornost Europske unije prema BiH i njenom putu prema dobivanju statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

U tom je kontekstu, kako je pojasnio, istaknuta i potreba reforme izbornog zakona BiH kako bi se uklonile sve postojeće nejednakosti i time poboljšala politička klima i suradnja unutar BiH.

Komentirajući navodni dokument koji zagovara podjelu BiH i promjene drugih granica na zapadnom Balkanu i kojega je objavio jedan slovenski portal bez identificiranja autora i publike kojoj je namijenjen, ministar Grlić Radman je kazao kako o takvom navodnom non paperu ne želi špekulirati ali je istaknuo da za Hrvatsku ne dolazi u obzir bilo kakvo prekrajanje granica.

"Pozicija Hrvatske u odnosu na BiH je uvijek bila jasna. Dakle, uvažavamo je onakvom kako je pariško-dajtonski mirovni sporazum i njen ustav definiraju - kao suverenu državu s dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda", kazao je ministar Grlić Radman ističući kako je jedini relevatan dokument koji se odnosi na BiH samo hrvatski non paper koji podupire i Slovenija i čime je jasno iskazano i stajalište te zemlje.

Upravo taj non paper, kazao je šef hrvatske diplomacije, potvrđuje da je Hrvatska bila i ostala najveći i najustrajniji zagovornik BiH u svim strukturama EU i u sklopu toga želi da BiH bude jače zastupljena u raspravama unutar brojnih institucija EU.


Izvor: Hina/MVEPPriopćenja