Ministar Grlić Radman pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore i spriječe preglasavanje

  • Slika
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je u četvrtak Hrvate da masovno izađu na nedjeljne izbore u BiH, ističući da se Hrvatima mora osigurati da biraju vlastite političke predstavnike bez preglasavanja većinskih Bošnjaka.

"Hrvati u BiH su do sada preglasavani, majorizirani od većinskog naroda Bošnjaka. U tri navrata je za člana Predsjedništva BiH biran Željko Komšić koji je izabran glasovima Bošnjaka. Sada bi trebalo tu nepravdu ispraviti kako bi Hrvati mogli imati pravo birati vlastitog predstavnika u državnom Predsjedništvu“, rekao je ministar Grlić Radman u izjavi za medije prije predizbornog skupa stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH.  

Dodao je kako očekuje da će se Hrvati masovno odazvati na nedjeljne izbore, posebno u središnjoj Bosni gdje prijeti opasnost da im Bošnjaci izaberu šestog, odlučujućeg izaslanika za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH.

Time bi stvorili mogućnost iz vlasti izbaciti ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata u toj zemlji.

"Iskoristio bih priliku pozvati sve Hrvate s pravom glasa da izađu na nedjeljne izbore. Ipak, poseban apel uputio bih Hrvatima Zeničko-dobojskog kantona i u Županiji Središnjoj Bosni da izađu na izbore i podrže kandidate HNS-a, jer je tu ključ obrane većeg dijela političkih prava Hrvata“, rekao je ministar Grlić Radman.

Hrvatski šef diplomacije izrazio je očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik spriječiti novu majorizaciju Hrvata u BiH i time očuvati temelje Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Najavio je da će Hrvatska u budućnosti podržati sve odluke stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Izvor: Hina/MVEP

Pisane vijesti