Ministar Grlić Radman na obilježavanju 27. obljetnice razmjene bugojanskih logoraša

U petak, 19. ožujka 2021. godine, ministar Gordan Grlić Radman kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sudjelovao je u Bugojnu na 27. obljetnici razmjene bugojanskih logoraša iz logora "Stadion" te na posljednjem ispraćaju pronađenih tijela nestalih pripadnika HVO-a.

19. ožujka obilježava se kao Dan sjećanja na poginule, zarobljene i nestale Hrvate iz Bugojna jer je na taj datum 1994. godine oslobođeno 294 logoraša hrvatske nacionalnosti iz logora „Stadion“ koji su držale jedinice Armije BiH. U Bugojnu je u hrvatsko-bošnjačkom sukobu prognano oko 15.000 Hrvata, oko 300 je ubijeno, a još uvijek se veliki broj vodi kao nestali.

Tijekom boravka u Bugojnu ministar Grlić Radman položio je vijence i upalio svijeće na Spomen obilježju na gradskom katoličkom groblju za sve hrvatske žrtve te je potom prisustvovao i na svetoj misi u crkvi sv. Ante Padovanskog.

"Doista bi vlasti BiH, koje žele prihvatiti europske vrijednosti, trebale rasvijetliti okolnosti ovoga zločina. Svjedoci smo pronalaska posmrtnih ostataka četvorice nestalih Bugojanaca. Tu je kršeno humanitarno pravo i sve konvencije. Treba nastaviti i potragu za preostalih 15 nestalih", rekao je ministar Grlić Radman.

"Njihove obitelji očekuju odgovore na ta pitanja kako bi ih s dostojanstvom i pijetetom pokopalo", dodao je ministar Grlić Radman.

Ministar je sudjelovao i u posljednjem ispraćaju na gradskom katoličkom groblju četiri pripadnika bugojanske 104. brigade HVO-a „Eugen Kvaternik“ čija su tijela nedavno pronađena na Rostovu i koji su također bili zatočenici logora "Stadion".



Priopćenja