Ministar Grlić Radman na konferenciji “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH”

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 18. ožujka 2021. godine, na međunarodnoj konferenciji “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH” u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske uz brojne visoke dužnosnike iz Republike Hrvatske poput predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, iz Europske unije, predstavnike diplomatskog zbora te stručnjake iz BIH i iz cijelog svijeta. U okviru konferencije održana su tri panela na kojima se tematizirali vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine, poput približavanja članstvu u Europskoj uniji i NATO-u te drugi izazovi demokratskih procesa u zemlji.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je na panelu pod nazivom "Kako prevladati postkonfliktni karakter BiH društva integracijom u EU i NATO?".

„Građani Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim političkim vođama, civilnim društvom, siromašnima, bogatima, poduzetnicima i nezaposlenima: svi oni žele živjeti u prosperitetnoj zemlji“, rekao je ministar Grlić Radman podsjećajući da su inkluzivnost i demokratski legitimitet preduvjeti za prosperitet sva tri konstitutivna naroda i svih građana u Bosni i Hercegovina te put zemlje prema euroatlantskim integracijama. Ujedno, ministar je nadodao da je „potrebno osigurati legitimnu političku zastupljenost konstitutivnih naroda i svih njenih građana, a članstva u EU i NATO-u nisu sama sebi svrha, već je sam put do ostvarivanja članstva alat prema transformaciji i razvoju - što uključuje temeljne demokratske i ekonomske reforme usklađene s temeljnim europskim vrijednostima.“

Ministar Grlić Radman je istaknuo da Bosna i Hercegovina i svi njeni konstitutivni narodi i građani imaju potporu Republike Hrvatske na putu prema Europskoj uniji i snažnijoj suradnji s NATO savezom. „Kao jedini susjed koji je član Europske unije, Hrvatska je najveći zagovornik Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu. Znajući jako dobro što bi nastavak tog puta značilo za zemlju koja je toliko pretrpjela, želimo da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u EU. Također, jače veze s NATO-om učinit će Bosnu i Hercegovinu, a time i cijelu regiju, sigurnijom i stabilnijom“, rekao je ministar.

Opisujući način kako bi se mogao omogućiti nastavak europskog puta, ministar je istaknuo da je ključ u što skorijoj reformi Izbornog zakona i osiguravanje legitimnosti izabranih predstavnika u BIH i otklanjanju diskriminacija u izbornom procesu, u skladu s europskim vrijednostima. „Odgovor leži u izbornom procesu koji treba osigurati legitimnu političku zastupljenost konstitutivnih naroda i politička prava svih građana. Da bi se taj osnovni demokratski standard ostvario, ključna je reforma promjena Izbornog zakona, koju treba usvojiti bez daljnjeg odgađanja, najkasnije u sljedećih šest mjeseci, puno prije općih izbora 2022. godine“, istaknuo je ministar Grlić Radman.Priopćenja