XXIV. oslavanske povijesne svečanosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Grad Oslavany grad je prijatelj s hrvatskim Virom i na Dan grada, odnosno na Oslavanskim povijesnim svečanostima  okupljaju se kao gosti i gradovi prijatelji.
Ove su godine održane XXIV. po redu Oslavanske povijesne svečanosti koje njeguju  sjećanje na stare srednjovjekovne tradicije.Središnje događanje predstavlja izvođenje povijesnog igrokaza stvarnog događaja iz povijesti Oslavana (proglašenje posebnih povlastica grada dolaskom kralja, konjanika i raznih cehovskih udruga), a gosti se mogu upoznati s izvornim vještinama kovačkog, stolarskog ili rezbarskog zanata, pripremama tradicionalnih jela, mačevanjem i slično. Od 2008. godine, kada je potpisan sporazum o suradnji između Vira i Oslavana, općinska izaslanstva redovito posjećuju ovaj prijateljski grad.
Na svečanom otvaranju uz dogradonačelnika Oslavana koji je uvodno pozdravio goste, te delegacije Vira, kratkim se govorom obratila i veleposlanica Ljiljana Pancirov, pozdravila prisutne, a posebno usmjerila pozornost na delegaciju grada Vira koju je predvodio direktor Turističkog ureda Srđan Liverić.
U razgovoru s predstavnicima Vira dogovorene su daljnje aktivnosti predstavljanja Vira i njegovih, posebice turističkih potencijala, u Češkoj.

Pisane vijesti