VAŽNE PROMJENE U NAČINU ULASKA U ČEŠKU!

Od 9. 11. 2020. g. Češka je prihvatila zajedničke kriterije EU za određivanje opasnosti od prenošenja bolesti COVID-19 u pojedinim zemljama (PREPORUKA VIJEĆA (EU) 2020/1475 od 13. listopada 2020. o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19). Sukladno tome mijenjaju se uvjeti za ulazak državljana RH u Češku kako slijedi:.
 
Do daljnjeg potreban je negativan test na COVID-19 metodom PCR, napravljen u državi članici EU i ne stariji od 72 sata, ili napravljen o vlastitom trošku u roku od 5 dana od ulaska u Češkoj, ukoliko su proteklih 14 dana boravili više od 12 sati na području države s povećanom opasnošću od COVID-19, u koje prema novim kriterijima spada i Hrvatska. Pored toga, dužni su prethodno najaviti svoj dolazak u Češku putem elektroničkog obrasca www.prijezdovyformular.cz.
 
Izuzeti su:
- Osobe u tranzitu (do 12 sati) ili osobe koje u Češkoj borave maksimalno 12 sati u svrhu hitnih zdravstvenih, obiteljskih, poslovnih ili radnih razloga.
- Radnici u međunarodnom prijevozu koji moraju razlog ulaska dokazati relevantnim dokumentom,
- Osobe mlađe od 5 g.
- Akreditirano osoblje diplomatskih misija u Češkoj, uključujući članove obitelji diplomata, nositelje diplomatskih putovnica te djelatnike međunarodnih organizacija registriranih pri Ministarstvu vanjskih poslova Češke, pod uvjetom da u Češkoj neće boraviti dulje od 14 dana.
 
Svima koji dolaze u Češku, uključujući prethodno navedena izuzeća osim vozača u međunarodnom prijevozu i djece do 5 g. starosti, dužni su tijekom prvih 10 dana boravka u Češkoj, bez obzira na to hoće li tijekom tog roka već imati negativan test na COVID-19 metodom PCR, ograničeno je kretanje izuzev:
- putovanja na posao, kretanja u sklopu posla i obavljanja poslovne ili druge slične djelatnosti, uključujući putovanja u obrazovne institucije,
- nužnih putovanja u svrhu: nabave osnovnih životnih potrepština, skrbi o djeci, skrbi o životinjama, korištenja neophodnih financijskih i poštanskih usluga i točenja goriva,
- posjeta medicinskim i socijalnim ustanovama,
- putovanja u svrhu rješavanja hitnih službenih pitanja,
- putovanja do mjesta prebivališta,
- sprovoda.
 
Svi koji dolaze raditi ili studirati u Češkoj dužni su poslodavcu, odnosno obrazovnoj ustanovi predočiti negativan test na COVID-19 metodom PCR, napravljen u Češkoj. Bez toga nije dopušten pristup na radno mjesto, odnosno u školu.
 
Navedeni uvjeti mogu se promijeniti ovisno o razvoju epidemiološkog stanja u Hrvatskoj. Test ne bi bio potreban ukoliko bi Hrvatska postala zemlja s niskom opasnošću od COVID-19 (zelena boja na mapi aktualne opasnosti od COVID-19), što podrazumijeva da broj novoprijavljenih slučajeva bolesti COVID-19 na 100 000 stanovnika ne bude veći od 25 u posljednjih 14 dana, postotak pozitivnih testova u odnosu na sve testove provedene tijekom proteklog tjedna ne premaši 4% te ujedno stopa testiranja bude iznosila minimalno 300 na 100 000 stanovnika. Podaci se nalaze u COVID-19 tjednim izvješćima na stranici www.koronavirus.hr.



Priopćenja