U Domu nacionalnih manjina u Pragu otvorena izložba o Moravskim Hrvatima

U galeriji Doma nacionalnih manjina u Pragu u utorak, 8. prosinca 2020. godine, otvorena je izložba Moravski Hrvati očima Othmara Růžičke (1877.-1962.) koju je osmislila i pripremila Lenka Kopřívova, dopredsjednica Udruge moravskih Hrvata. Pokroviteljstvo za izložbu dali su Dom nacionalnih manjina i hrvatsko Veleposlanstvo u Češkoj.

Moravski Hrvati su jedna od najstarijih narodnosnih skupina u Češkoj na čijim su se prostorima naselili u 16. stoljeću. Reprodukcije djela profesora Růžičke, njih 27, pokazuju svakodnevni život Hrvata u Južnoj Moravskoj i dokumentiraju njihove živopisne nošnje visokim umjetničkim izričajem.

Izložbu je predstavila autorica postava Lenka Kopřívova, a prisutne su pozdravili predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá, direktor Doma nacionalnih manjina Jakub Štědoň i hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov.

Izložba je dio najavljenog koncepta „Dani moravskih Hrvata“ (uz muzički nastup i predavanje o moravskim Hrvatima) koji je modificiran zbog restrikcija u vrijeme pandemije.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 28. prosinca 2020.



Priopćenja