POVOLJNIJI UVJETI ZA ULAZAK IZ HRVATSKE U ČEŠKU (od 24. svibnja 2021.)

Hrvatska je temeljem epidemioloških pokazatelja premještena od 24. 5. 2021. u kategoriju zemalja s visokim stupnjem rizika od koronavirusa („crvena zona“). Svi koji dolaze iz Hrvatske u Češku dužni su:

  • Prije putovanja ispuniti online obrazac www.prijezdovyformular.cz.
  • Pri ulasku posjedovati negativan rezultat antigenog testa na Covid-19, napravljen u akreditiranom laboratoriju u državi članici EU maksimalno 24 sati prije datuma putovanja, ili negativan rezultat PCR testa na Covid-19, napravljen u akreditiranom laboratoriju u državi članici EU maksimalno 72 sati prije datuma putovanja. To ne vrijedi za češke državljane i članove njihovih obitelji, državljane EU s dozvolom privremenog boravka u Češkoj i sve strance s dozvolom stalnog boravka u Češkoj, ako u Češku ne putuju javnim prijevozom. Ukoliko su takve osobe pozitivno testirane manje od 14 dana prije planiranog ulaska u Češku, dužne su izbjegavati korištenje javnog prijevoza, ukoliko je to moguće, zatim obavijestiti o pozitivnom testu mjesno nadležnu županijsku higijensku postaju te nakon dolaska biti u samoizolaciji minimalno 3 dana nakon prestanka simptoma Covid-19 te ujedno minimalno 14 dana od datuma pozitivnog testa.

Online najaviti ulazak i posjedovati test pri ulasku dužne su i osobe u tranzitu kopnenim putem, bez obzira na način prijevoza. Izuzete su osobe s privremenim ili stalnim boravkom u EU u tranzitu zračnim putem. Maksimalno trajanje tranzita iznosi 12 sati. 

Osobe koje su pozitivno testirane manje od 14 dana prije planiranog ulaska u Češku, dužne su izbjegavati korištenje javnog prijevoza, ukoliko je to moguće, zatim obavijestiti o pozitivnom testu mjesno nadležnu županijsku higijensku postaju i nakon dolaska provesti u samoizolaciji minimalno vrijeme do 14. dana od datuma pozitivnog testa i ujedno minimalno do 3. dana nakon prestanka simptoma Covid-19.

  • Najkasnije 5. dan od ulaska u Češku obaviti o vlastitom trošku PCR testiranje. Vrijeme od ulaska do primitka negativnog rezultata PCR testa mora se provesti u samoizolaciji.

Od obveze prethodne najave ulaska, posjedovanja testa pri ulasku i naknadnog testiranja u Češkoj izuzeti su državljani EU i državljani trećih zemalja s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u EU koji su Češku napustili na maksimalno 12 sati ili koji putuju u Češku na maksimalno 12 sati iz razloga kako slijedi:

  • poslovne svrhe i rad, skrb o djeci, rodbini ili životinjama, neophodni posjeti medicinskim i socijalnim ustanovama, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, rješavanje neodgodivih službenih pitanja ili posljedica nezgoda, uključujući pratnje rodbini i bliskim osobama, nazočnost na sprovodu s maksimalno 15 sudionika, studij, uključujući polaganje ispita i studijske prakse, sudjelovanju u događaju od posebne važnosti odobrenom od strane Ministarstva zdravstva Češke Republike i putovanja u mjesto prebivališta/boravišta. Tranzit preko Češke dopušten je samo iz prethodno navedenih razloga.

Od posjedovanja testa pri ulasku i naknadnog testiranja u Češkoj izuzete su osobe cijepljene u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj ili Sloveniji cjepivom protiv Covid-19, ako je prošlo minimalno 22 dana i maksimalno 90 dana od cijepljenja prvom dozom, ili maksimalno 270 dana od cijepljenja drugom dozom, ili minimalno 22 dana i maksimalno 270 dana od cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi.

Od obveze online najave i posjedovanja testa pri ulasku izuzeti su radnici u međunarodnom prijevozu uz odgovarajuću potvrdudjeca mlađa od 5 g., osobe čije mentalne sposobnosti ili trenutno mentalno stanje ne dopuštaju testiranje, uz potvrdu na engleskom jeziku izdanu od liječnika u državi članici EU, državljani EU i nositelji češke dugoročne vize i osobe s dozvolom privremenog ili stalnog boravka u Češkoj koje su preboljele Covid-19, a koje posjeduju pismenu potvrdu na engleskom ili češkom jeziku, izdanu od liječnika u državi članici EU-a, da ne pokazuju kliničke znakove Covid-19, da su bolovali od Covid-19, da su nakon pozitivnog PCR testa proveli odgovarajuće vrijeme u samoizolaciji sukladno mjerama države članice EU-a u kojoj su bolovali te da je od datuma prvog pozitivnog PCR testa prošlo minimalno 14 dana i maksimalno 90 dana, radnici kritične infrastrukture čiji je ulazak u interesu Češke, policajci koji vrše dužnost pratnje te osoblje diplomatskih misija u Češkoj i članovi obitelji diplomata, nositelji diplomatskih putovnica i djelatnici međunarodnih organizacija registriranih pri Ministarstvu vanjskih poslova Češke koji će u Češkoj boraviti manje od 72 sata.

Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Češku obvezno je prigodom prethodno navedenih izlazaka iz kuće nositi respirator bez ventila za izdah, minimalno klase FFP2 ili KN95. Obveza nošenja respiratora vrijedi i za radnike u međunarodnom prijevozu, osobe u tranzitu, osobe koje ulaze u Češku na maksimalno 12 sati, osoblje diplomatskih misija u Češkoj i članove obitelji diplomata, nositelje diplomatskih putovnica i djelatnike međunarodnih organizacija registriranih pri Ministarstvu vanjskih poslova Češke koji će u Češkoj boraviti manje od 72 sata. Izuzeta su samo djeca do 5 g. starosti, osobe čije mentalne sposobnosti ili trenutno mentalno stanje ne dopuštaju testiranje, uz potvrdu na engleskom jeziku izdanu od liječnika u državi članici EU te radnici kritične infrastrukture čiji je ulazak u interesu Češke.

Osobe koje rade ili studiraju u Češkoj smiju na radno mjesto, odnosno u obrazovnu instituciju dolaziti tek nakon što poslodavcu, odnosno obrazovnoj instituciji predoče negativan rezultat PCR testiranja obavljenog u Češkoj. Osobe koje rade ili studiraju u Češkoj također dužne su obavijestiti poslodavca, odnosno obrazovnu instituciju ukoliko bi putovale iz Češke u zemlju sa srednjim, visokim ili vrlo visokim stupnjem rizika od koronavirusa na više od 12 sati. Listu rizičnih zemalja ažurira Ministarstvo zdravstva Republike Češke svakog ponedjeljka i objavljuje ju na web stranici posvećenoj informacijama o koronavirusu, u češkoj i engleskoj verziji.

Detaljne informacije o ulasku u Češku, na češkom i na engleskom jeziku možete pronaći na web stranici MUP-a Republike Češke.



Priopćenja