Od 3. prosinca 2020. g. u Češkoj vrijedi treći stupanj protuepidemijskih mjera

Od četvrtka 3. prosinca 2020. g. Češka prelazi na razinu mjera trećeg stupnja u sklopu protuepidemijskog sustava PES, što podrazumijeva:

-    Ukida se zabrana slobodnog kretanja građana.

-    Obvezno je nošenje zaštite nosa i usta u svim unutarnjim prostorima i na odabranim vanjskim prostorima.

-    Na događajima koji se održavaju u vanjskim prostorima smije se okupiti maksimalno 50 osoba, a u unutarnjim prostorima maksimalno 10 osoba.

-    Na vjenčanju, sprovodu i misama, odnosno vjerskim obredima, smije se okupiti maksimalno 30 osoba.

-    Ugostiteljski objekti zatvoreni su u vremenu 22.00 – 06.00 sati. Konzumiranje hrane i pića dopušteno je samo sjedeći, s najviše 4 osobe za jednim stolom. Objekt smije biti popunjen maksimalno do 50% kapaciteta mjesta za sjedenje. Dopušta se konzumiranje alkohola na javno dostupnim mjestima. Restorani u sklopu trgovačkih centara smiju samo izdavati hranu i piće za odnošenje izvan prostora ugostiteljskog objekta.

-    Otvorene su sve trgovine uz uvjet da se u njima nalazi maksimalno jedna osoba na 15 m2 prodajne površine. Kupci su dužni održavati međusobni fizički razmak od 2 m. Trgovine smiju raditi i nedjeljom.

-    Dopušta se pružanje usluga smještaja bez ograničenja.

-    Profesionalne i amaterske športske utakmice smiju se održavati samo bez nazočnosti gledatelja. U svrhu razonode smiju se baviti športskim aktivnostima na vanjskim terenima zajedno najviše dva tima, a u unutarnjim terenima smiju se isključivo individualnim sportovima baviti skupine do 10 osoba. U bazenima i wellness centrima smije se okupiti maksimalno 10 osoba.

-    Kulturni događaji mogući su samo bez gledatelja. Muzeji i galerije smiju biti popunjeni maksimalno do 25% svog kapaciteta. Posjeti dvorcima i spomenicima kulture mogući su samo u skupinama do 10 osoba.

-    Knjižnice mogu raditi pod uvjetom maksimalno da je jedna osoba na 15 m2 prodajne površine. Klijenti su dužni održavati fizički razmak od 2 m.

-    Nadalje su zabranjeni posjeti bolesnicima hospitaliziranim u medicinskim ustanovama izuzev poroda, maloljetnih bolesnika, poslovno nesposobnih bolesnika i bolesnika u završnoj fazi neizlječive bolesti, kao i posjeti staračkim domovima i drugim smještajnim ustanovama socijalne skrbi, izuzev maloljetnih korisnika usluga navedenih ustanova, poslovno nesposobnih, hendikepiranih, korisnika kod kojih to zahtijeva psihičko ili socijalno stanje i onih u završnoj fazi neizlječive bolesti.

-    Kockarnice i kasina zatvorene su u vremenu  22.00 – 06.00 sati. Izvan tog vremena dopušta se nazočnost najviše 4 osobe kod jednog stola i objekt smije biti popunjen maksimalno do 50% kapaciteta mjesta za sjedenje.

-    Tijela javne vlasti i druga upravna tijela (UKLJUČUJUĆI KONZULARNI URED VELEPOSLANSTVA RH U PRAGU) bit će i nadalje otvorena za javnost dva dana, maksimalno po pet sati. Preferira se pismeni, elektronički ili telefonski kontakt koliko god je to moguće i prethodna najava dolaska.

-    Zabranjeni su posjeti zatvorima.

-    Poslodavcima se preporuča da radnici izvan proizvodnih pogona rade po mogućnosti od kuće.

-    Dječji vrtići rade bez ograničenja.

Od ponedjeljka 7. prosinca 2020. g. počinju na nastavu dolaziti učenici 1.– 5. razreda osnovnih škola, studenti 1. godine visokih škola i polovina razreda učenika 6.– 9. razreda osnovnih škola te studenata srednjih škola. Učenici 6.– 9. razred osnovnih škola i studenti srednjih škola smjenjuju se polovinom svakog tjedna. Studenti visokih škola prate nastavu na daljinu.

Upozoravamo da i nadalje vrijedi izvanredno stanje i policija nadzire da li se građani pridržavaju navedenih mjera.

Režim na granici se ne mijenja (vidi našu obavijest od 19. studenoga 2020. g.).



Priopćenja