Obilježavanje 490. obljetnice dolaska moravskih Hrvata te osnivanja Charvátské Nové Vesi i obnove Poštorné

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Břeclavu je od 15. do 17. rujna 2023. svečano obilježeno 490 godina od dolaska moravskih Hrvata na ove prostore (u sela Charvátska Nova Ves, Poštorna, Hlohovec, Hovorani) u organizaciji grada Břeclava i Udruge Charvatčane. Dr. Miroslav Geršić održao je u  prepunoj dvorani Ville Havliček zapaženo predavanje o doseljavanju Hrvata na područje Valtica.
Svečanostima su prisustvovali i predstavnici prijateljskog mjesta Novog Vinodolskog u čast kojima je otkrivena i ploča pred općinskom zgradom. U delegaciji Novog Vinodolskog predvođenoj Dariom Bažok, ravnateljicom mjesnog muzeja, nalazili su se i članovi Klape Vinčace koji su navečer održali veliki koncert u prepunoj crkvi u Poštornoj.
Gosti su također razgledali grad Břeclav (koji već 50 godina u svojem sastavu ima Charvátsku Novu Ves i Poštornu) i širu okolicu te krenuli „stopama moravskih Hrvata“.
Središnja svečanost 490. obljetnice dolaska moravskih Hrvata održana je ispred spomenika posvećenog njihovom dolasku kod kulturnog doma u Charvátskoj Novoj Vesi. Prigodnim večernjim koncertom na otvorenom folklornih skupina iz Charvátské Nové Vesi, Poštorne i Klape Vinčac iz Novog Vinodolskog obilježena je svečanost dolaska. Zapažen je bio nastup dječje folklorne skupine. Kratkim govorima prisutnima su se obratili gradonačelnik Břeclava Svatopluk Pěček, predsjednik Udruge Charvatčane Martin Radkovič, predstavnica Novog Vinodolskog Daria Bažok te hrvatska veleposlanica Ljiljana Pancirov. Posebnu pozornost privukla je parlamentarna zastupnica i bivša ministrica financija Allena Schillerová u moravskoj narodnoj nošnji.

Pisane vijesti