Nove mjere u Češkoj

Od 18. rujna 2020. g. obvezno je u Češkoj nošenje zaštitnih maski u svim unutarnjim prostorima zgrada izuzev mjesta prebivališta ili privremenog boravišta (npr. hotelske sobe), u svim osnovnim, srednjim i visokim školama, svim sredstvima javnog prijevoza, uključujući taksije, kao i svim javnim i privatnim događajima bez obzira na broj sudionika.

Od obveze nošenja zaštitnih maski izuzeti su:

- djeca do 2 g. starosti

- hospitalizirani bolesnici, medicinski djelatnici tijekom obavljanja neophodnih medicinskih radnji, ukoliko je to potrebno, korisnici usluga u ustanovama socijalne skrbi, poput domova za invalide i domova za starije osobe, kao i drugi koje će odrediti pružatelj socijalnih usluga ili liječnik

- zaručnici i druge osobe nazočne na svadbi tijekom sklapanja braka

- učenici tijekom izvođenja aktivnosti koje ne omogućavaju nošenje zaštite (osobito tjelesni odgoj, pjevanje i sviranje puhačkih instrumenata) te učenici osnovnih umjetničkih škola i jezičnih škola prilikom polaganja državnog ispita iz jezika

- izvođači umjetničkih djela (kazališnih, plesnih ili glazbenih predstava) tijekom izvedbe

- predavači tijekom javnih predavanja

- sportaši i druge osobe koje fizički vježbaju tijekom vježbi, utakmice ili natjecanja

- osobe tijekom tretmana u lječivim bazenima

- posjetitelji restorana tijekom konzumiranja hrane i pića, pod uvjetom da sjede za stolom te osobe koje putuju u javnom prijevozu tijekom konzumiranja hrane i pića.

Svi javni i privatni događaji, izuzev izložbi, sajmova i sličnih događaja s više od 10 sudionika mogu se u unutarnjim prostorima organizirati pod uvjetom da svaki sudionik ima osigurano mjesto za sjedenje. Maksimalan broj mjesta za sjedenje određen je važećom uporabnom dozvolom za građevinu.

Od 19. rujna prodavaonice, kazališta, kina, koncertne dvorane, cirkusi i slične ustanove te ugostitelji dužni su na ulazu postaviti sredstva za dezinfekciju ruku i kupce informativnim materijalima upozoriti na obvezu održavanja razmaka od 2 metra od drugih osoba i poticati ih na kartično plaćanje. Isprobavanje odjeće i obuće moguće je samo nakon prethodne dezinfekcije ruku. Kazališta, kina, koncertne dvorane, cirkusi i slične ustanove te trgovački centri s prodajnom površinom većom od 5000 m2 dužni su osigurati minimalno jednu osobu koja nadzire poštivanje navedenih pravila. Zatvorena sportska igrališta i zatvoreni prostori vanjskih sportskih igrališta smiju se koristiti samo uz čišćenja, zračenja i dezinficiranje.

Od zabrane pružanja usluga hrane smiju se između ponoći  i 6 sati ujutro izuzeti objekti koji ne uslužuju javnost (namijenjeni zaposlenicima, korisnicima zdravstvenih i socijalnih ustanova itd.) i prodaja izvan ugostiteljskog objekta (npr. objekti brze hrane s izlogom za prodaju ili prodaja hrane koja se uzima bez ulaska u objekt).

Sve dosadašnje zabrane i obveze ostaju na snazi.



Priopćenja