Nove mjere u Češkoj od 9. do 25. listopada 2020.

9. – 25. 10. 2020. g. zabranjeni su posjeti bolesnicima hospitaliziranim u medicinskim ustanovama izuzev poroda, maloljetnih bolesnika, poslovno nesposobnih bolesnika i bolesnika u završnoj fazi neizlječive bolesti, kao i posjeti staračkim domovima i drugim smještajnim ustanovama socijalne skrbi, izuzev maloljetnih korisnika usluga navedenih ustanova, poslovno nesposobnih, hendikepiranih, korisnika kod kojih to zahtijeva psihičko ili socijalno stanje i onih u završnoj fazi neizlječive bolesti.

9. – 11.10. 2020. g. zabranjen je rad kockarnica i kasina, rad i korištenje svih sportskih terena u zatvorenim prostorima, uključujući unutarnje prostore vanjskih sportskih terena i bazene, izuzev prostora za tjelesni odgoj za 1.–5. razred osnovnih škola, wellness sadržaja izuzev pružanja zdravstvenih usluga, posjeti zoološkim vrtovima te pružanje usluga obrazovnih i rekreacijskih aktivnosti djeci od 6 do 18 g.

Ugostiteljski objekti zatvoreni su za javnost od 20.00 do 6.00 sati, izuzev objekata namijenjenih vlastitim zaposlenicima, korisnicima zdravstvenih i socijalnih ustanova itd. Izvan navedenog vremena ne smije unutar objekta biti više posjetitelja nego mjesta za sjedenje, pri čemu kod stola smiju sjediti najviše 4 osobe (ne odnosi se na članove kućanstva), ili se kod dugačkih stolova mora osigurati razmak od minimalno 2 m između pojedinih skupina od 4 osobe. Mora se održati razmak između skupina kod pojedinih stolova od minimalno 1,5 m. Zabranjeno je izvođenje žive glazbe i plesa. U ugostiteljskim objektima u sklopu trgovinskih centara smiju kod stola sjediti najviše 2 osobe, ili se kod dugačkih stolova mora osigurati razmak od minimalno 2 m između pojedinih skupina od 2 osobe.

U trgovinske centre dopušten je ulazak u skupinama od maksimalno 2 osobe, izuzev osoba mlađih od 15 g. iz zajedničkog kućanstva. Skupine su dužne održavati razmak od minimalno 2 m.

12. – 25. 10. 2020. g. proširena je zabrana okupljanja više od 20 osoba na otvorenom te više od 10 osoba u unutarnjim prostorima uključujući vjerska i sva druga okupljanja.

Zabranjene su sve umjetničke izvedbe uključujući cirkuse i estrade, zatim zajedničko pjevanje više od 5 osoba u unutrašnjosti zgrada izuzev mjesta prebivališta i vrtića, hodočašća i slična tradicionalna događanja, kongresi i drugi edukacijski događaji, sajmovi, posjeti muzejima, galerijama, izložbenim prostorima, dvorcima i drugim povijesnim ili kulturnim objektima, zvjezdarnicama i planetarijima.

Glazbeni, plesni, igraći i drugi klubovi i diskoteke zatvoreni su za javnost od 20.00 do 6.00 sati i zabranjeno je izvođenje žive glazbe i plesa.

Pravo okupljanja ograničeno je na najviše 500 sudionika u skupinama od maksimalno po 20 sudionika, uz razmak od minimalno 2 m između skupina te uz obvezno nošenje zaštite nosa i usta koja sprječava širenje kapljica.

Tijela javne vlasti i druga upravna tijela bit će otvorena za javnost dva dana, ukupno po pet sati tjedno. Preferira se pismeni, elektronički ili telefonski kontakt koliko god je to moguće.

U srednjem, visokom strukovnom i visokom obrazovanju, uključujući cjeloživotno učenje, zabranjena je fizička nazočnost studenata na nastavi, izuzev kliničke i praktične nastave i prakse studenata medicinskih, stomatoloških i farmacijskih studijskih programa, praktične nastave i praktične pripreme studenata srednjih i viših strukovnih škola, škola pri dječjim domovima i posebnim odgojnim ustanovama, škola čiji je osnivač Ministarstvo pravosuđa te jednogodišnjih i dvogodišnjih praktičnih škola. U 6. – 9. razredu osnovnih škola sudjelovat će u izravnoj nastavi od 12. do 16. 10. jedna polovica i od 19. do 23. 10. druga polovica razreda. U osnovnim umjetničkim školama zabranjeno je pohađanje izravne nastave, izuzev individualne nastave (1 učitelj i 1 učenik). U jezičnim školama zabranjeno je pohađanje nastave, uključujući polaganje državnog jezičnog ispita. Zabranjen je rad zabavnih centara i školskih klubova u školama. Obustavljeno je pjevanje u nastavi izuzev vrtića te sportskih aktivnosti izuzev vrtića i 1. – 5. razreda osnovnih škola. Dodatno, u svim školama bit će 26. i 27. listopada prekinuta nastava.

19. – 25. 10. 2020. g. broj sudionika na sklapanju braka ili registriranog partnerstva te sprovodima i naknadnom slavlju, odnosno karminama, koje se održavaju najkasnije sljedeći dan izvan razdoblja od 00.00 – 6.00 sati, ograničen je na najviše 30 osoba.

Ne mijenja se režim na granici i moguće je ulaziti u Češku kao i ranije, ovisno o procjeni epidemiološkog stanja u državi iz koje se dolazi, a koju jednom tjedno provode nadležna tijela u Češkoj.



Priopćenja