Najnovije mjere epidemiološke zaštite u Češkoj od 13. listopada 2020.

13. 10. – 3. 11. 2020. g. obvezno je u Češkoj nošenje zaštite nosa i usta u svim unutarnjim prostorima izuzev mjesta prebivališta ili privremenog boravišta (npr. hotelske sobe), na stajalištima i u čekaonicama javnog prijevoza i u svim sredstvima javnog prijevoza, uključujući taksije.
 
Od obveze nošenja zaštite nosa i usta oslobođeni su:

  • djeca do 2 g. starosti
  • djeca i osoblje u vrtićima
  • učenici i pedagoško osoblje u 1.–5. razredu osnovnih škola, izuzev zajedničkih prostora
  • učenici, studenti i pedagoško osoblje tijekom izvođenja aktivnosti koje ne omogućavaju nošenje zaštite (osobito tjelesni odgoj, pjevanje i sviranje puhačkih instrumenata)
  • učenici, studenti i zaposleni u studentskim i dječjim domovima
  • škole pri dječjim domovima i posebnim odgojnim ustanovama i škole čiji je osnivač Ministarstvo pravosuđa
  • učenici, studenti i pedagoško osoblje u školama za hendikepirane
  • poslovno nesposobne osobe,
  • hospitalizirani bolesnici, medicinski djelatnici tijekom obavljanja neophodnih medicinskih radnji, ukoliko je to potrebno, korisnici usluga u ustanovama socijalne skrbi, poput domova za invalide i domova za starije osobe, kao i drugi slučajevi koje će odrediti pružatelj socijalnih usluga ili liječnik
  • zaposleni koji obavljaju posao na jednom mjestu, ako održavaju fizički razmak od najmanje 2 m
  • izvođači umjetničkih djela (kazališnih, plesnih ili glazbenih predstava) tijekom izvedbe
  • predavači tijekom javnih predavanja
  • sportaši i druge osobe koje fizički vježbaju tijekom vježbi, utakmice ili natjecanja
  • posjetitelji restorana tijekom konzumiranja hrane i pića, pod uvjetom da sjede za stolom te osobe koje putuju u javnom prijevozu tijekom konzumiranja hrane i pića.
  • zaručnici i njihovi uzvanici tijekom sklapanja braka ili registriranog partnerstva
  • sportaši i druge osobe koje fizički vježbaju tijekom vježbi, utakmice ili natjecanja
  • osobe u unutarnjim kupalištima.

14. 10. – 3. 11. 2020. g. zabranjena su sva okupljanja više od 6 osoba, bilo na otvorenom bilo u unutarnjim prostorima, izuzev članova kućanstava i osoba koje obavljaju radne aktivnosti za istog poslodavca ili zajedničku poslovnu aktivnost. Okupljene osobe dužne su održavati razmak od najmanje 2 m od drugih osoba. Navedeno se odnosi i na vjerska i sva druga okupljanja izuzev sklapanja braka ili registriranog partnerstva i sprovoda te i naknadnom slavlju, odnosno karminama, a od 19. 10. pod uvjetom da broj sudionika na vjenčanjima, sprovodima i povezanim aktivnostima ne premaši 30 osoba.
 
Zabranjeno je konzumirati alkoholna pića na javno dostupnim mjestima. Zabranjeno je zajedničko pjevanje više od 5 osoba u unutrašnjosti zgrada izuzev mjesta prebivališta i vrtića.
 
Zabranjene su sve umjetničke izvedbe uključujući cirkuse i estrade, hodočašća i slična tradicionalna događanja, kongresi i drugi edukativni događaji, sajmovi, rad kockarnica i kasina, rad i korištenje svih sportskih terena u zatvorenim prostorima, uključujući unutarnje prostore vanjskih sportskih terena, izuzev prostora za tjelesni odgoj za 1.–5. razred osnovnih škola, rad i korištenje umjetnih kupališta, rad wellness sadržaja izuzev pružanja zdravstvenih usluga, posjeti zoološkim vrtovima, muzejima, galerijama, izložbenim prostorima, dvorcima i drugim povijesnim ili kulturnim objektima, zvjezdarnicama i planetarijima te pružanje usluga za hobi, obrazovnih i rekreacijskih aktivnosti djeci od 6 do 18 g.
 
Glazbeni, plesni, igraći i drugi klubovi i diskoteke zatvoreni su za javnost.
 
Ugostiteljski objekti, uključujući restorane u trgovinskim centrima zatvoreni su za javnost izuzev objekata namijenjenih vlastitim zaposlenicima, korisnicima zdravstvenih i socijalnih ustanova itd. i prodaje hrane i pića izvan ugostiteljskog objekta (u objektima brze hrane s izlogom za prodaju i prodaje hrane koja se uzima bez ulaska u objekt) u vrijeme 6.00–20.00 sati.
 
U trgovinske centre s površinom preko 5.000 m2 dopušten je ulazak u skupinama od maksimalno 2 osobe, izuzev osoba mlađih 15 g. iz zajedničkog kućanstva. Skupine su dužne održavati razmak od minimalno 2 m. U trgovinskim centrima zabranjeno pružanje bežičnog pristupa Internetu za javnost.
 
Ustavno pravo okupljanja ograničeno je na najviše 500 sudionika u skupinama od maksimalno po 20 sudionika, uz razmak od minimalno 2 m između skupina te uz obvezno nošenje zaštite nosa i usta.
 
Zabranjena je fizička nazočnost studenata visokih škola u nastavi, uključujući cjeloživotno učenje, izuzev kliničke i praktične nastave i prakse studenata medicinskih, stomatoloških i farmacijskih studijskih programa i studenata koji obavljaju praktičnu pedagošku nastavu i praksu u dječjim vrtićima te u osnovnim i srednjim školama. Polaganje ispita dopušteno ako broj studenata koji sudjeluju u polaganju istovremeno ne premašuje 10 osoba.
 
Zabranjena je fizička nazočnost studenata srednjih i viših strukovnih škola te konzervatorija u nastavi, izuzev škola pri dječjim domovima i posebnim odgojnim ustanovama, škola čiji je osnivač Ministarstvo pravosuđa te jednogodišnjih i dvogodišnjih praktičnih škola.
 
Zabranjena je fizička nazočnost učenika osnovnih škola u nastavi izuzev škola za hendikepirane i škola pri medicinskim ustanovama.
 
U jezičnim školama zabranjeno je pohađanje nastave, uključujući polaganje državnog jezičnog ispita.
 
Zabranjen je rad zabavnih centara i školskih klubova u školama. Obustavljeno je pjevanje u nastavi izuzev vrtića te sportskih aktivnosti izuzev dječjih vrtića.
 
Zabranjen je boravak u studentskim domovima studentima koji imaju drugo boravište u Češkoj izuzev onih koji sudjeluju u kliničkoj i praktičnoj nastavi ili praksi te jednogodišnjih i dvogodišnjih praktičnih škola.
 
Zabranjeni su izlasci korisnika staračkih domova i drugih smještajnih ustanova socijalne skrbi izuzev onih korisnika kod kojih bi moglo značiti ozbiljnu opasnost po psihičko ili zdravstveno stanje.
 
Ne mijenja se režim na granici i moguće je ulaziti u Češku kao i ranije, ovisno o procjeni epidemiološkog stanja u državi iz koje se dolazi, a koju jednom tjedno provode nadležna tijela u Češkoj. Češka određuje režim putovanja uvijek samo na tjedan dana unaprijed (od ponedjeljka do nedjelje). Aktualno, u tjednu 12. – 18. 10. 2020. g.  državljani i rezidenti RH u Češku mogu ulaziti temeljem važeće putovnice ili osobne iskaznice. Oni koji dolaze raditi ili studirati u Češkoj moraju po dolasku napraviti test na Covid kako bi mogli započeti posao na radnom mjestu, ulaziti na nastavu u školu. Oni koji su tijekom zadnjih 14 dana prije dolaska u Češku boravili dulje od 12 sati u državi sa srednjim i visokim rizikom od Covid-a dužni su prije dolaska popuniti obrazac najave dolaska: www.prijezdovyformular.cz.



Priopćenja