LOCKDOWN U ČEŠKOJ OD 1. OŽUJKA

Od 1. ožujka 2021. g. u Češkoj je strogo zabranjeno napuštati područje okruga (okres) prebivališta, ili u kojem se nalazi vikendica u vlasništvu osobe koja na vikendici boravi na dan stupanja na snagu ove mjere, pod uvjetom da u vikdendici borave samo članovi jednog kućanstva. Ujedno u drugi okrug ili u Prag ne smiju putovati osobe koje imaju prebivalište u drugom okrugu, izuzev:

  • putovanja na posao ili obavljanja poslovne djelatnosti, pri čemu su osobe starije 15. g. dužne navedenu svrhu dokazati pismenom potvrdom poslodavca, ugovorom o radu ili iskaznicom zaposlenika ili poslovnom dokumentacijom u kojoj se navodi mjesto obavljanja poslvne djelatnosti i kontakt podaci naručitelja,
  • obavljanja profesionalni aktivnosti u sektoru sigurnosti, zdravstvene zaštite ili socijalne skrbi (uključujući volontiranje), pružanja individualne duhovne skrbi, javnog prijevoza i druge infrastrukture, usluga za stanovništvo, uključujući opskrbu i distribuciju robe te veterinarske skrbi, osiguranja osnovnih potreba za rodbinu ili druge osobe (uključujući volontiranje ili susjedsku pomoć), skrbi o djeci, skrbi o životinjama, odlaganja otpada, posjeta medicinskim i socijalnim ustanovama, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, posjeta veterinaru, hitnih službenih putovanja, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, nazočnosti na sprovodu, s maksimalno 15 sudionika, studijskih praksi i polaganja ispita, sudjelovanja u događaju od posebnog interesa čije je održavanja odobrilo Ministarstvo zdravstva, zasjedanja upravnih i nadzornih tijela trgovačkih društava (vidi našu obavijest od 15. veljače o. g.), pri čemu su osobe starije od 15. g. dužne posjedovati pismenu izjavu u kojoj se navodi konkretan razlog putovanja,
  • putovanja do mjesta prebivališta osobe starije od 15 g. dužne su posjedovati pismenu potvrdu, odnosno izjavu sukladno prethodno navedenim točkama,
  • izlaska iz Češke, pri čemu su osobe starije od 15. g. dužne dokazati namjeru izlaska iz Češke odgovarajućim dokumentima.

 

Od 5.00 sati do 21.00 sat zabranjeno je kretanje u mjestu prebivališta/boravišta izuzev prethodno navedenih slučajeva, zatim nabave robe ili korištenja usluga, samo u neophodnom broju osoba, boravka u prirodi ili parkovima, športskih aktivnosti na vanjskim terenima, samo s članovim vlastitog kućanstva, boravaka u vlastitoj vikendici, samo s članovima vlastitog kućanstva, nazočnosti na sklapanju braka ili istospolne zajednice, s maksimalno 15 sudionika te posjeta groblju.

 

Od 21.00 sat do 5.00 sati zabranjeno je kretanje u mjestu prebivališta/boravišta izuzev putovanja na posao, obavljanja poslovne djelatnosti, obavljanja profesionalnih aktivnosti u sektoru sigurnosti, zdravstvene zaštite ili socijalne skrbi, javnog prijevoza i druge infrastrukture, usluga za stanovništvo, uključujući opskrbu i distribuciju robe, hitnih putovanja neophodnih zbog opasnosti po život, zdravlje, imovinu te drugih zakonski zaštićenih interesa, šetanja pasa do 500 m od kuće, putovanja natrag u mjesto prebivalište te osoba u tranzitu preko Češke.

 

Na javno dostupnim mjestima ne smiju se okupljati više od 2 osobe koje nisu iz zajedničkog kućanstva, izuzev osoba koje po mogućnosti održavaju fizički razmak od najmanje 2 m i obavljaju radne aktivnosti za istog poslodavca, zajedničku poslovnu aktivnost, ukoliko nije moguće navedene aktivnosti obaviti bez sudjelovanja većeg broja osoba.

 

Obvezno je nošenje respiratora drugog zaštitnog sredstva koje sprječava širenje minimalno 94% kapljica, bez ventila za izdah (npr. respiratora klase FFP2 ili KN 95) u svim unutarnjim prostorima trgovina i radnji za pružanje usluga, sredstvima javnog prijevoza, na stajalištima i u čekaonicama javnog prijevoza, ambulantnim odjelima medicinskih ustanova, smještajnim ustanovama socijalne skrbi poput staračkih domova, međunarodnim zračnim lukama te u motornim vozilima izuzev ako u vozilu putuju samo osobe iz zajedničkog kućanstva, izuzev djece od 2 do 15 g. koje mogu koristiti i medicinsku zaštitnu masku ili drugo sredstvo koje sprječava širenje kapljica na minimalno istoj razini.

 

Respiratori minimalno klase FFP2 ili KN 95, odnosno sredstva za zaštitu nosa i usta sprječavaju širenje kapljica na istoj razini, bez ventila za izdah, ili medicinske zaštitne maske ili druga sredstva koja sprječavaju širenje kapljica na minimalno istoj razini obvezni su u svim unutarnjim prostorima zgrada izuzev mjesta prebivališta ili privremenog boravišta (npr. hotelske sobe), na svim javno dostupnim prostorima u izgrađenom području naselja te na svim javno dostupnim mjestima u području naselja, ukoliko se jedna osoba približi drugoj na manje od 2 metra, izuzev članova zajedničkog kućanstva.

 

Izuzetke od nošenje respiratora, odnosno drugih propisanih zaštitnih sredstava vidi u našoj obavijesti od 23. veljače o. g.

 

Poslodavci su dužni koristiti rad na daljinu ukoliko je to moguće s obzirom na narav posla i operativne uvjete u mjestu prebivališta. 

 

Zabranjena je maloprodaja i pružanje usluga izuzev:

  • prodavaonica hrane,
  • prodaje goriva i druge opreme za motorna vozila
  • prodaje ogrjeva,
  • prodavaonica higijenske robe, kozmetike i ostale drogerijske robe
  • ljekarna i prodavaonica medicinskog materijala,
  • prodavaonica hrane i drugih potrepština za životinje,
  • prodavaonica naočala, kontaktnih leća i sličnih proizvoda,
  • prodavaonica novina i časopisa te duhanskih proizvoda,
  • vučnih službi i prodaje rezervnih dijelova za vozila i proizvodne tehnologije,
  • objekata za podizanje naručene robe i pošiljki,
  • vrtlarskih radnji, uključujući prodaju sjemena i sadnica,
  • prodaje voznih karata,
  • cvjećara,
  • servisa računalne i telekomunikacijske opreme, audio i video prijamnika, potrošačke elektronike, uređaja i ostalih proizvoda za kućanstvo,
  • pogrebnih usluga
  • samouslužnih autopraonica
  • prodavaonica robe za kućanstvo i željezarija,
  • prikupljanja i otkupa sirovina te kompostiranja,
  • usluga taksija i drugih vrsta individualnog ugovornog prijevoza putnika,
  • ustanova za obavljanje psihodijagnostičkih pregleda koji su sastavni dio natječaja za radna mjesta, odnosno uvjet propisan zakonskim propisima za obavljanje određene djelatnosti.

Zabranjena je prodaja druge robe ili pružanja drugih usluga u trgovinama ili radnjama izuzev prethodno navedenih. U trgovinama smije se nalaziti maksimalno jedan kupac na 15 m2 prodajne površine, izuzev djece mlađe od 6 g., odnosno djece mlađe od 15 g. i pratnje hendikepiranih osoba u trgovinama čija je prodajna površina manja od 15 m2. Pružatej smije pružati usluge samo jednom klijentu istovremeno.

 

Zabranjena je maloprodaja i pružanje usluga tijekom državnih blagdana i u nedjelju te u vrijeme od 21.00 sat do 5.00 sati izuzev benzinskih postaja, ljekarna, prodavaonica u zračnim lukama, na željezničkim kolodvorima, autobusnim stanicama i u medicinskim ustanovama, rada taksija i drugih vrsta individualnog ugovornog prijevoza putnika te djelatnosti koje nisu obrt sukladno Zakonu o obrtu, rada benzinskih pumpi.

 

Zabranjuje se rad dječjih vrtića. izuzev vrtića pri medicinskoj ustanovi i uvodi se nastava na daljinu u svim razredima osnovnih škola, izuzev osnovnih škola pri medicinskoj ustanovi te škola pri dječjim domovima i posebnim odgojnim ustanovama, kao i individualnih konzultacija u kojima smije sudjelovati samo jedno djete te eventualno jedan zakonski zastupnik za dijete.

 

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u medicinskim ustanovama mogući su pod uvjetom PCR testiranja s negativnim ishodom prije posjeta u ustanovi, ili uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati prije posjeta, odnosno uz dokaz da je osoba preboljela Covid-19 tijekom 90 dana prije posjeta.

 

Navedene mjere vrijede do 21. ožujka 2021. g.

 



Priopćenja