HRVATSKA U CRVENOJ ZONI: ULAZAK U ČEŠKU OD 13. RUJNA 2021.

Od 13. rujna 2021. g. tretira se Hrvatska u Češkoj kao zemlja s visokim rizikom od zaraze COVID-19 („CRVENA ZONA“).

Pri ulasku u Češku iz Hrvatske dužni su svi prije putovanja popuniti online obrazac www.prijezdovyformular.cz.

Bez dodatnih zahtjeva mogu zatim u Češku ući osobe koje posjeduju nacionalni certifikat o završenom cijepljenju izdanom u državi članici EU („COVID putovnica“), ako je proteklo minimalno 14 dana od primitka druge doze, odnosno primitka doze cjepiva koja se prima u jednoj dozi, a osoba ne pokazuje kliničke znakove bolesti COVID-19. Ukoliko je certifikat izdan u trećoj zemlji, priznaje se samo cijepljenje cjepivom registriranim u EU, certifikat mora izdati ovlašteni subjekt na engleskom jeziku, s QR kodom i sukladno uzoru objavljenom na web stranicama Ministarstva zdravstva Češke Republike.

Bez dodatnih zahtjeva mogu ući osobe koje posjeduju EU certifikat o preboljenju COVID-19,

Od osoba koje ne posjeduju certifikat o završenom cijepljenju ili preboljenju COVID-19:

  • Češki državljani i članovi njihovih obitelji s dozvolom privremenog boravka u Češkoj koji putuju s njima, državljani EU s dozvolom privremenog boravka u Češkoj i ostali stranci s dozvolom stalnog boravka u Češkoj koji NE PUTUJU javnim prijevozom moraju se u Češkoj testirati PCR metodom najranije 5. i najkasnije 14. dan nakon dolaska. Do primitka negativnog rezultata PCR testa moraju ostati u samoizolaciji.
  • Češki državljani i članovi njihovih obitelji s dozvolom privremenog boravka u Češkoj koji putuju s njima, državljani EU s dozvolom privremenog boravka u Češkoj i ostali stranci s dozvolom stalnog boravka u Češkoj koji PUTUJU javnim prijevozom moraju pri ulasku posjedovati negativan rezultat antigenog testa na COVID-19, napravljen kod akreditiranog pružatelja zdravstvenih usluga, ne stariji od 48 sati od datuma testiranja i zatim se u Češkoj testirati PCR metodom najranije 5. i najkasnije 14. dan nakon dolaska. Do primitka negativnog rezultata PCR testa moraju ostati u samoizolaciji.
  • Ostali putnici moraju pri ulasku posjedovati negativan rezultat PCR testa na COVID-19, napravljen u akreditiranom laboratoriju, ne stariji od 72 sati od datuma testiranja i zatim se u Češkoj testirati PCR metodom najranije 5. i najkasnije 14. dan nakon dolaska. Do primitka negativnog rezultata PCR testa moraju ostati u samoizolaciji.

Od obveze online najave i testiranja, odnosno cijepljenja izuzeta su djeca mlađa od 6 g., radnici u međunarodnom prijevozu uz odgovarajuću potvrdu, osobe čije mentalne sposobnosti ili trenutno mentalno stanje ne dopuštaju testiranje, uz potvrdu na engleskom jeziku izdanu od liječnika u državi članici EU, radnici kritične infrastrukture čiji je ulazak u interesu Češke, policajci koji vrše dužnost pratnje te osoblje diplomatskih misija u Češkoj i članovi obitelji diplomata, nositelji diplomatskih putovnica i djelatnici međunarodnih organizacija registriranih pri Ministarstvu vanjskih poslova Češke koji će u Češkoj boraviti manje od 72 sata.

Od obveze posjedovanja testa pri ulasku oslobođena su djeca mlađa od 12 g., ali se moraju testirati u Češkoj PCR metodom u roku od 5 dana nakon ulaska. Do primitka negativnog rezultata PCR testa moraju ostati u samoizolaciji.

 

 

 



Pisane vijesti