Svesrdna podrška za divne mlade učenike iz Hrvatske koji sudjeluju na Europskom školskom prvenstvu u debati, koje organizira Češka debatna udruga, a koje se održava u Pragu od 15. do 17. veljače u Gymnázium Nad Alejí, Prag 6.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ovakvo natjecateljsko akademsko debatiranje potiče kritičko razmišljanje, vještine argumentacije, retoriku, rukovanje informacijama i druge bitne sposobnosti. Produbljuje znanje sudionika i u konačnici promiče toleranciju i kritičko poštovanje tuđih mišljenja. U debati se dva tima od po tri govornika sučeljavaju o društveno kontroverznim temama. Debata je također učinkovita metoda za učenje jezika, te su svrha i ciljevi debatiranja prvenstveno obrazovanje mladih, kao izvannastavna aktivnost kojom se studenti i njihovi mentori volonterski bave tijekom svog slobodnog vremena.
 
Europsko školsko prvenstvo u debati održava se prvi put ove godine, a Prag su za domaćina odabrale članice Međunarodne udruge za debatno obrazovanje. Sudjelovat će timovi iz 20 europskih zemalja, od Engleske do Ukrajine, s ukupno gotovo 200 sudionika.
 
Iznimno smo ponosni na naše učenike i debatante hrvatske debatne reprezentacije: Domagoja Praljka, Marina Bolanču, Milu Krešić, Laru Sriću i Janu Krijinović (XV. gimnazija), Nelu Damić i Brunu Grbca (II. gimnazija), Lenu Šečerkadić i Leu Pogač (X. gimnazija) te na trenere Hrvatskog debatnog društva Niku Ćavar i Mislava Mikoutu, te ćemo im za kraj još jednom poželjeti uspjeh uz citat velikog britanskog povjesničara Arnolda Josepha Toynbeea: „Cilj raspravljanja nije pobjeđivanje. Učenje je jedini oblik pobjede koji ima smisla.“

Pisane vijesti